Přidejte na podzim do péče o sebe sama saunu. Prospěje to zdraví i psychické pohodě

Zdraví 06. října 2021 | 17:51 — Mirka Malá
Odpočinek u vody je už minulostí, a proto je s příchodem podzimu čas začít přemýšlet o saunování. Existuje totiž opravdu hodně důvodů, proč byste měli v tomto ročním období se saunováním začít.
Další 3 fotografie v galerii
Saunování má fyzické i psychické výhody / Depositphotos

Sauny jsou známé svou schopností pomoci vám uvolnit se a zbavit se stresu. Okolní teplo a vlhkost změkčují vaše svaly a uklidňují mysl. Existuje však mnoho dalších potenciálních výhod saunování. Například posílí regeneraci po tréninku, sníží bolesti, podpoří spánek a další.

Přestože sauny nejsou vhodné pro každého a měli byste při jejich používání postupovat opatrně, pokud máte vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění nebo jste těhotná žena, existuje mnoho důvodů, proč do své wellness rutiny přidat saunování.

Na co je saunování dobré po fyzické stránce

Sauny mohou zmírnit bolest svalů a napětí, zvýšit zotavení po tréninku a pomoci vám být  lépe připraveni na další trénink. Teplo ze sauny zvyšuje prokrvení natržených a unavených svalů a pomáhá jim rychleji se uzdravit.

Sauny jsou také skvělou volbou, pokud máte bolesti dolní části zad. Teplo ze sauny proniká do svalů a vazů v kříži a otevírá cévy. Výsledkem je, že krev může lépe obíhat tělem a pomáhá uvolnit svaly ze stavu napětí. To může dočasně zmírnit bolesti dolní části zad. Zvýšený oběh pomáhá navíc i při bolestech kloubů, pohyblivosti a artritidě. Když svaly dostanou více kyslíku, dokážou se lépe opravit a tělo může snížit otoky a bolest.

Saunování může také zrychlit metabolismus a způsobit, že během pobytu v sauně spálíte více kalorií než obvykle. Bohužel to neznamená, že můžete vynechat kardio a silový trénink. Ale v kombinaci s pravidelným cvičením mohou návštěvy sauny mít dopad na vaše každodenní spalování kalorií.

A saunování v neposlední řadě pomáhá i s lymfatickým systémem. Sauna totiž podporuje pokusy těla zbavit se toxinů a patogenů, které se skrývají v lymfě. Sauna  může pomoci otevřít lymfodrenážní cesty a podpořit játra.

Na co je saunování dobré po psychické stránce

Teplo a klid v sauně mohou lidem s úzkostí a stresem pomoci cítit se mnohem klidněji. Bylo prokázáno, že saunování po dobu přibližně 10–15 minut uvolňuje stres a zlepšuje duševní pohodu člověka. Zkuste během saunování meditovat nebo se soustředit na sebeuvědomění.

V neposlední řadě je návštěva sauny sama o sobě skvělým druhem relaxu. Zkuste ale chodit do sauny sami. V partě nebo s kamarády si neužijete relax, který sauna nabízí, naplno. Dále čtěte: Detoxikační diety, které mají zbavit vaše tělo toxinů, jsou zbytečné. Je jich celá řada, žádná ale nefunguje.

Zdroj: Byrdie.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu