Konzumací ořechů neztloustnete, naopak. Mohou vám dokonce pomoci shodit přebytečná kila

Zdraví 13. října 2021 | 08:02 — Kateřina Kofroňová
O tom, že jsou ořechy extrémně zdravé, ví snad každý. Každý ale také ví, že obsahují vysoké množství tuků a kalorií, a proto se jim někteří lidé vyhýbají ve strachu, že po nich přiberou na váze. Ve skutečnosti je to však právě naopak. Pravidelná konzumace ořechů není spojena s přírůstkem na váze, ale může mu dokonce předcházet.
Další 2 fotografie v galerii
Ořechy jsou zdravá pochoutka plná prospěšných látek / Pexels

Ořechy obecně obsahují mnoho zdraví prospěšných látek a antioxidantů. Jsou spojeny s celou řadou zdravotních výhod včetně ochrany před srdečními chorobami a cukrovkou. Obsahují ale také hodně tuku, který je koncentrovaným zdrojem energie, a proto se ořechů někteří lidé bojí.

Nejsou ale tuky jako tuky a ořechy obsahují především nenasycené tuky, které jsou spojeny s ochranou před mnoha zdravotními komplikacemi. Nejtučnější jsou para ořechy, vlašské, mandle, pistácie a kešu. To ovšem neznamená, že po nich musíte nutně přibrat.

Po ořeších nepřiberete

Mnoho studií již potvrdilo, že pravidelná konzumace ořechů nesouvisí s přírůstkem hmotnosti, ba dokonce přibývání na váze zabraňuje. Jedna studie například pozorovala téměř 9 000 žen a mužů, kteří drželi dietu po dobu 28 měsíců. Ti, kteří jedli dvě nebo více porcí ořechů týdně, měli o 31 % nižší riziko přírůstku hmotnosti ve srovnání s těmi, kteří je nejedli nikdy nebo jen zřídka.

Ještě důležitější je ale fakt, že ani ve studiích, kde byly ořechy přidávány do stravy lidí, kteří mohli jíst cokolik chtěli, nedodržovali žádnou redukční dietu, nevedla konzumace ořechů k přibývání na váze. Pouze malé procento lidí uvedlo, že po konzumaci ořechů zaznamenali lehký přírůstek na váze. Byl však mnohem nižší, než se očekávalo, v dlouhodobém horizontu byl spíš bezvýznamný.

Konzumací ořechů lze zhubnout

Jiné studie zase odhalily, že ořechy mohou naopak vést k úbytku na váze. Není úplně zřejmé, proč tomu tak je, ale předpokládá se, že je to celkovou volbou zdravějšího jídelníčku. Jedna studie dokonce sledovala 65 lidí s obezitou či nadváhou, kteří dodržovali nízkokalorickou dietu. Ti, kterým byly do jídelníčku přidány mandle namísto komplexních sacharidů, byli v hubnutí po 24 týdnů úspěšnější až o 62 %.

Snižují chuť k jídlu

Jejich úspěch v dietách tkví také do jisté míry v tom, že snižují chuť k jídlu a zvyšují pocit nasycenosti. Přidáte-li tedy ořechy do stravy, budete se cítit déle sytí a nepřepadne vás neočekávaná chuť k jídlu, kterou budete muset ukojit rychlými sacharidy nebo jinými nevhodnými potravinami. Psali jsme také: Zázrak jménem ořechy. Na co všechno nám různé druhy pomáhají?.

Zdroj: healthline.com, studie 1, studie 2, studie 3, studie 4, studie 5.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu