Jak na dobré ráno. Necvičte, lepší je protahovat se jako kočka. Odstraníte napětí z těla a zlepšíte krevní oběh

Zdraví 08. října 2021 | 08:15 — Marcela Plachá
Klíčem k produktivnímu dni je dobré ráno. Po probuzení bychom měli být plní síly a elánu. Pokud to tak není, je třeba něco změnit. Inspiraci najdete u koček.
Další 3 fotografie v galerii
Řádně protažené tělo se snadno zharmonizuje / Pixabay

Zřejmě každý lékař potvrdí, že hlavním problémem naší civilizace je málo pohybu v běžném životě. Když nějaký pohyb děláme, ať v práci, či při sportu, je často jednotvárný. Při práci míváme vynucené pozice těla, které způsobují napětí ve svalech a disharmonii v celém těle. Fyziologicky náš organismus potřebuje daleko více pohybu, než se mu dostává. Na druhou stranu přibývá lidí, kteří to přehánějí se sportem, posilováním nebo špatně prováděnými cviky.

Protahování

Dalajláma o Evropanech říká, že jim nejvíce chybí protahovací cviky. Každé zvíře v přírodě se protahuje, jen člověk na to často zapomíná. „Protahování odstraňuje napětí z těla, zlepšuje krevní oběh a udržuje celé tělo v dobré kondici,“ říká známý ruský terapeut Boris Tichanovský.

„V současné době, kdy farmaceutický průmysl ovládá většinu lékařů, je pacient léčen na nemoci, které nemocemi nejsou. Užívají se spousty léků na obtíže, které to nevyžadují. Spousta lidí lékařskou péči vůbec nepotřebuje. Stačí jen, aby se zamysleli nad svým životem a začali pro své zdraví něco dělat,“ uvádí Tichanovský, který vede kurzy zaměřené i na dostatek správného pohybu. „Protahování a vhodný pohyb jsou výborným lékem na stres i deprese,“ dodává.

Ráno i večer

Kdo ráno vstává nevrlý, nevyspalý a bez elánu, měl by určitě změnit svůj životní styl a najít ve svém životě radost. „Ráno máme s nadšením a plni energie vyskočit z postele a těšit se na nový den,“ říká zkušená masérka a cvičitelka jógy Romana Farna. „Proto bychom měli chodit spát nejpozději ve 23 hodin, lépe ve 22, jíst nejpozději v 19 hodin a před spaním i po probuzení se řádně protáhnout,“ doplňuje.

Ranní cvičení jsou komplexem jednoduchých fyzických cviků pro všechny svalové skupiny. Nezabere moc času, jeho provedení je jednoduché a nevyžaduje speciální fyzický trénink. Cílem ranních cvičení je probudit tělo, uvolnit napětí, umožnit energii volně proudit celým tělem. Stačí podívat se na kočky - protažení si skutečně vychutnávají, nikam nepospíchají, relaxují při něm, a tak se kompletně harmonizují.

Přínosy pro zdraví:

  • rychlejší probuzení
  • aktivace mozku, zlepšení nálady
  • posílení kardiovaskulárního systému
  • obnovení toku lymfy a ochrana před otoky
  • zlepšení pohyblivosti kloubů
  • tonizace celého těla
  • zlepšení dodávky kyslíku do svalů a kloubů
  • vzpruha páteře a zlepšení držení těla

Tipy a triky pro ranní protažení

Protahujte se v posteli hned po probuzení, i když se vám nechce. Není třeba spěchat, náhlé pohyby jsou zakázány. Žádné mučení. Účelem je tonizovat tělo, nikoli budovat svaly, mít z toho radost.

Věnujte pozornost celému tělu, nejen problémovým oblastem. Nezapomeňte, že ranní cvičení nejsou zaměřena na hubnutí nebo zvýšení svalové hmoty. Pokud možno protahujte se u otevřeného okna, což zajistí rychlé nasycení buněk kyslíkem.

Důležitý návyk

Jako si ráno čistíte zuby, naučte se ráno protahovat. Správné návyky výrazně zjednodušují život a zlepšují jeho kvalitu. Nemusíte se snažit zvládnout vše najednou. Je prokázáno, že nové návyky se zautamatizují zhruba po 21 dnech. Protahovat se jako kočka je jednoduché a přitom tak důležité! O tom, jak často cvičit a čemu se věnovat, jsme psali zde.

Zdroj: tradicni-terapie.czzdravstvyite.ru

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu