To, čeho jste se nejvíce báli, byla dříve skutečně pravda. Z čeho se dnes vyrábí psí sádlo a proč byste ho měli mít doma

Zdraví 20. října 2021 | 08:42 — Kateřina Kofroňová
Každý z nás už asi někdy slyšel o tom, že existuje cosi jako psí sádlo, nebo ho viděl v lékárně ve vitríně. Pokud ho ovšem pravidelně nepoužíváte, nejspíš vás jistě napadlo, z čeho tato mast vlastně je? Snad ne skutečně ze psů? Jaké má účinky, jak jej používat a z čeho se vyrábí, se dočtete níže.
Další 2 fotografie v galerii
Dříve se psí sádlo skutečně vyrábělo ze psů / Pexels

Není tomu tak dávno, kdy bylo objeveno psí sádlo jako účinný lék na podzimní nachlazení, především rýmu a problémy s dýchacím ústrojím. Dnes už tomu tak není, ale původně se opravdu vyrábělo ze zvířat, která nám dnes spí u nohou a která považujeme za své nejlepší přátele.

Můžete si být jisti, že z původní receptury si mast opravdu neponechala ani miligram, jelikož je to v našich podmínkách stanoveno zákonem. Pes není jateční zvíře a tudíž se kdokoliv, kdo by se pokoušel o mast s původní recepturou, bude potýkat se zákonem, jelikož se jedná o týrání zvířat.

Původ psího sádla

Podle jedné legendy vše začalo tak, že známý švýcarský léčitel Dr. Karl Weiss přemýšlel, jak učinit přítrž užívání velice oblíbeného psího sádla, které pomáhalo na většinu podzimních nachlazení. Tento horal věděl, že psi jsou potřeba k hlídání ovcí a jsou věrnými pomocníky pastevců a rozhodl se, že musí jejich zabíjení ve prospěch masti zamezit. Sám měl syna, který často trpěl rýmou a psí sádlo mu při léčbě hodně pomáhalo. Učinil proto životní rozhodnutí a vymyslel bylinnou mast na voskovém základu, jejíž pozitivní účinky nakonec přerostly původní variantu. Ať už tato legenda je, nebo není pravdivá, je pravdou, že naše babičky dříve skutečně používaly psí sádlo na léčbu různých neduhů.

Co obsahuje dnes

Jak již bylo řečeno, nemusíte se obávat, že si mast zachovala sebemenší množství ze svého původního receptu. Mast na voskovém základu obsahuje kombinaci účinných bylinných extraktů, které mají blahodárný vliv na naše zdraví. Jsou to především eukalyptus, měsíček zahradní, jitrocel, tymián, řebříček, violka trojbarevná a další účinné bylinky v boji proti nachlazení.

Pomůže nejen s rýmou

Na podzim každý hledá cestu, jak se zbavit nekonečné rýmy a jak řešit problémy s kašlem, průduškami či virovými onemocněními. Většinou to řešíme mořskou vodou, později volně dostupnými kapkami do nosu, jejichž dlouhodobé užívání však lékaři příliš nedoporučují, kapkami tlumící kašel, podporující kašel a nakonec občas stejně skončíme u lékaře. Zkuste proto ještě jednu věc, a to psí sádlo. Psí sádlo pomáhá také na astma a bronchitidu.

Jak jej používat

Mast aplikujte na hruď či záda a vmasírujte ji až do úplného vsáknutí. Vytvoří se ochranný film, který zamezuje ztrátě vody z těla a účinné látky, které se uvolňují do včelího vosku, se pak mohou lépe vstřebat. Při aplikaci také dochází k zvýšení prokrvení tkání díky přítomným silicím, zvýší se sekrece hlenů a usnadní se vykašlávání. Mazat psím sádlem můžete sebe, ale i děti od jednoho roku, a to několikrát denně. Pokud vás bolí hlava, můžete psí sádlo nanést na spánky, při silné rýmě se aplikuje pod nos a inhalace silic pomůže uvolnit dýchací cesty.

Zdroj: ceskaapoteka.cz, denik.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu