Pylová sezóna začala. Seznamte se s přírodními prostředky, kterými můžete alergické reakce utlumit

Zdraví 05. dubna 2022 | 13:26 — Mirka Malá
Pylová sezóna začala už před několika týdny a jen tak neskončí. Obvykle trvá až do konce září. Pro mnohé alergiky tak začalo období polykání prášků.
Další 1 fotografie v galerii
Sezónní alergie lze tlumit i přírodní cestou / Depositphotos

Existují ale i mnohem šetrnější přírodní prostředky, které nás dokáží ochránit před nepříjemnými projevy alergických reakcí. Příznaky všichni, jež se to týká, dobře znají. Je to zejména nepříjemná rýma, podrážděné oči, kýchání a únava. Specialisté na alergie naštěstí mají i nějaké ty přírodní, lidově řečeno babské rady. Co tedy pomůže?

Probiotické potraviny

Řeč je například o kefíru, kysaném zelí a kimchi. Kromě toho, že jsou to potraviny dobré pro naše trávení, studie z University of Florida také ukazují, že probiotické kultury obsahující laktobacily a bifidobakterie, mohou pomoci bojovat s alergickými reakcemi. Konzumace produktů šetrných ke střevům, jako je kysané zelí a kimchi před pylovou sezónou, může pomoci v boji proti senné rýmě. Ale pozor. Pokud máte vysokou hladinou histaminu, tedy histaminovou intoleranci, mohli byste si přitížit, radí Woman and Home.

Vitamin C

Vitamin C je energická živina. Nejen, že pomáhá imunitnímu systému těla, ale studie prokázala, že může také snížit příznaky související s alergií, jako je ucpaný nos nebo zarudlé oči. Výzkum ukázal, že dvě až tři dávky (2g) vitamínu C týdně zmírnily příznaky až o 38 procent. Z potravin s vysokým obsahem vitaminu C odborníci doporučují borůvky, mrkev, citrusové plody nebo brokolici.

Zázvor a aloe vera

Zázvor zpomaluje produkci histaminu a lze jej snadno konzumovat čerstvý nebo ve formě čaje či doplňku stravy. Produkty z aloe vera, užívané perorálně, zmírňují příznaky alergie. Je to díky stabilizačnímu účinku na buňky v těle, které uvolňují histamin. Nezabrání sice vzniku alergie, ale pomáhá potlačit její projevy.

Heřmánkový čaj a kopřiva

Překvapeni? Heřmánkový čaj je prospěšný pro lidi trpícími alergickou rýmou, protože obsahuje azulen, organickou sloučeninu, která je protizánětlivá a uklidňující. Kopřivy jsou vynikající blokátory histaminu a jsou široce považovány za přírodní antihistaminikum, přičemž výzkum Herbal Science Group ukázal, že mohou také potlačit několik zánětlivých jevů, které způsobují příznaky alergické rýmy. Používat ji můžete ve formě čaje nebo doplňků stravy. Také čtěte: Máte pořád pocit hladu? Můžou za tím být i závažné problémy, například hypertyreóza nebo hormonální poruchy.

Zdroj: Woman and Home, Yorkshire Evening Post.

 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu