Máte pořád pocit hladu? Můžou za tím být i závažné problémy, například hypertyreóza nebo hormonální poruchy

Zdraví 01. dubna 2022 | 15:15 — Mirka Malá
Možná vám často kručí v břiše, nebo máte tzv. žaludek jako na vodě, dokonce se možná i chvějete. Zkrátka cítíte, že se potřebujete najíst. Ale pokud se to děje pořád, nebo přinejmenším častěji, než by mělo, není něco v pořádku.
Další 1 fotografie v galerii
Časté pocity hladu souvisí se špatným životním stylem, v horším případě s vážnějším onemocněním / Depositphotos

Z biologie víme, že lidské tělo produkuje v žaludku hormon zvaný ghrelin, který signalizuje mozku, že tělo potřebuje jídlo. Zatímco hladina ghrelinu se před jídlem zvyšuje a po jídle klesá, leptin, tedy další hormon vytvářený v tukových buňkách, zase informuje mozek, že má dostatek energie a nepotřebuje konzumovat žádné další jídlo, jak uvádí Real Simple. Ale někdy to nefunguje a vy potřebujete pořád jíst, protože máte pocit hladu. Existuje hned několik důvodů, proč tomu tak je. Kromě toho, že možná prostě jen málo jíte, to mohou být následující důvody.

Hlad po cvičení

Cvičení, zvláště namáhavá nebo kardio fyzická aktivita, využívá kalorie a živiny k tomu, aby bylo tělo dostatečně zásobeno energií, což může vést k hladu. Tělo si pak žádá doplnění bílkovin, sacharidů a tuků.

Hlad po špatném spánku

Nedostatek spánku skutečně může způsobit, že budete mít hlad. Spánek je totiž nezbytný pro kontrolu chuti k jídlu. Mozek a imunitní systém jsou po spánku posíleny a regulují hormon hladu ghrelin. U těch, kteří nemají dostatek odpočinku pravidelně, může docházet ke zvýšení hladiny tohoto hormonu a začne se tak vytvářet zvýšená chuť k jídlu.

Hlad po špatném stravování

Pokud jíte nesprávné potraviny, můžete hlad pociťovat častěji. Proto potřebujete stravu, která je vyvážená - s dostatečným množstvím bílkovin, tuků a vlákniny. Vaše strava by tak měla být neustále bohatá právě na bílkoviny, vlákninu a správné tuky.

Pokud máte stále pocit hladu a žádný z těchto důvodů vás necharakterizuje, pak je nejlepší vyhledat odbornou pomoc. Neustálý pocit hladu totiž může také souviset s vážnějšími zdravotními problémy, jako jsou hypertyreóza nebo hormonální poruchy. Hypertyreózu může způsobovat například cukrovka, parazitární infekce ve střevním traktu a také hypoglykémie.

V neposlední řadě se může jednat také o psychické potíže, jejichž důsledky jsou poruchy příjmu potravy. Anorexie, bulimie nebo jiné tělesné dysmorfie mohou vést k abnormálním pocitům hladu. Také čtěte: Některé superpotraviny můžete skladovat v mrazáku, aniž by ztratily živiny.

Zdroj: Real Simple, Cleveland Clinic.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu