Některé superpotraviny můžete skladovat v mrazáku, aniž by ztratily živiny

Zdraví 31. března 2022 | 10:12 — Mirka Malá
Superpotraviny jsou takové potraviny, které jsou bohaté na živiny a mají nespočet důležitých zdravotních výhod. Tyto potraviny, které mají často nízký obsah kalorií, mohou například posilovat váš imunitní systém či podporovat dobré zdraví střev a mozku.
Další 1 fotografie v galerii
Ve zmrazených superpotraviných o žádné živiny nepřijdete / Depositphotos

Často se říká, že když potraviny skončí v mrazáku, přijdou o své živiny a důležité látky. Ale neplatí to plošně a některé superpotraviny skutečně můžete skladovat v mrazáku nebo je rovnou koupit v mraženém stavu.

Které superpotraviny to jsou

Především lesní ovoce jako borůvky, maliny a ostružiny, které jsou plné antioxidantů, jež chrání buňky před poškozením volnými radikály. Ty poškozují zdravé buňky a mohou přispívat k procesu stárnutí, artritidě, rakovině, srdečním chorobám a Alzheimerově chorobě, píše Real Simple.

Losos je superpotravinou pro svůj působivý obsah bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny jsou typem zdravého tuku, který si vaše tělo nevytváří, což znamená, že musí pocházet z potravy. Pomáhají se srážením krve, pohybem svalů a dokážou bojovat se škodlivými záněty v celém těle. Zatímco lososa můžete zmrazit, mražené filety z lososa lze snadno najít v obchodech a v mrazáku vydrží asi rok. A to samé platí i pro steaky z tuňáka, které můžete zmrazit až na tři měsíce.

Brokolice je oblíbenou zeleninou, která také může do mrazáku. Tato brukvovitá zelenina je superpotravinou, protože je vynikajícím zdrojem sytící vlákniny, antioxidantů, vitaminu C a vitaminu K. Poskytuje také vitamin A, folát, draslík, fosfor a selen. Protože je brokolice tak bohatá na živiny, má mnoho nutričních výhod, včetně posílení imunitního systému, ochrany vašeho srdce a ochrany vašich kloubů. Spolu s brokolicí můžete do mrazáku strčit i růžičkovou kapustu, pokud si ji rovnou nekoupíte v obchodě mraženou.

Další superpotravinou, kterou můžete skladovat v mrazáku, je pro mnohé překvapivě avokádo. To podporuje zdraví srdce a snížuje krevní tlak. Zralé avokádo lze zmrazit i rozmačkané, jako pyré nebo nakrájené na kousky. Takto vydrží čerstvé asi šest měsíců. Chcete-li minimalizovat jeho typické zhnědnutí, přidejte trochu citronové šťávy a avokádo uložte do vzduchotěsné nádoby nebo vakuově uzavřeného sáčku. I když se struktura avokáda v mrazáku trochu změní, můžete jej použít do smoothie nebo namazat na toast či z něj udělat domácí guacamole. 

A nesmíme zapomenout ani na čočku. I ona smí do mrazáku, samozřejmě až po uvaření.
Vařená čočka, která je plná vlákniny, bílkovin a dalších vitaminů a minerálů, vydrží v mrazáku asi šest měsíců. Po vyndání ji stačí dát do mikrovlnné trouby nebo ji přidat do jakéhokoli horkého jídla, které vaříte.

Zdroj: Real Simple, Good To Know.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Tým českých vědců úspěšně otestoval novou metodu ošetření mateřského mléka, která odstraní nebezpečné bakterie, aniž by došlo ke ztrátě cenných bioaktivních látek

Rádi si posedíte večer na zahradě? Zasaďte si květiny,...

Nepropásněte bezovou sezonu. Léčivý poklad z přírody vám...

Letničky, které nepřestanou kvést: Tipy a inspirace na...

Rozhodujete se, jakého psa si pořídit? Přehled psích plemen...

Dopřejte dracéně nyní správnou péči, díky které celý...

Co s vařenými vejci po Velikonocích? Připravte z nich chutné...

Zavřít reklamu