Únava, změny nálad, deprese. Jak se vypořádat s podzimním splínem bez prášků

Zdraví 19. října 2021 | 17:35 — Zuzana Procházková
Sychravý podzim je tady. Ranní mrazivé teploty, vítr, déšť, a když se k tomu přidá ještě vstávání za tmy a vracení se domů z práce za tmy, pak je na podzimní depku zaděláno. Než se však rozhodnete cokoli řešit prášky, dejte šanci šetrnější přírodní alternativě. Máme pro vás hned několik tipů.
Další 3 fotografie v galerii
Když na vás jde podzimní deprese, nesahejte hned po prášcích / Shutterstock

Během podzimu se dny viditelně krátí, ubývá sluníčka, teploty se citelně snižují a počasí je čím dal horší. Období zimy, deště, větru a přízemních mrazíků je tady. Pokud zrovna nepatříte mezi milovníky tohoto období, pak jste se jistě setkali s úbytkem energie, podrážděností, ospalostí nebo nervozitou. Podzim je zkrátka dobou, kdy spousta lidí propadne depce. A jak z toho ven?

1. Příroda léčí

Pobyt v přírodě má nesmírně pozitivní vliv na psychický i fyzický stav člověka. To dokazuje také studie publikovaná Michiganskou univerzitou. Už 20 minut pobytu v zeleni podporuje duševní zdraví a zklidňuje člověka. Příroda zkrátka lidem pomáhá vypořádat se se stresem a dostat emoce pod kontrolu. Zkuste proto během podzimu chodit pravidelně do lesa nebo do parku, poslouchejte šustění listí, zpěv ptáků a zhluboka dýchejte.

2. Útulná domácnost

Dalším tipem k překonání podzimního splínu se váže k vaší domácnosti. Ta má také vliv na váš psychický stav. A zejména během podzimu je potřeba udělat z bytu útulné hnízdečko. Vybavte se nějakou příjemnou teplou dekou, doplňte ji polštáři, aby se vám pohodlně sedělo, a odpočiňte si u vašeho oblíbeného filmu nebo knížky. Skvělými dekoracemi pro vytvoření útulné atmosféry jsou také vonné svíčky a různá světýlka.

3. Zaměřte se na prohřívací potraviny

Není vhodnější doba než právě podzim, abyste do jídelníčku zařadili zejména prohřívací potraviny. Mají totiž schopnost podpořit obranyschopnost organismu, navíc tělo skutečně prohřejí. Mezi prohřívací potraviny se řadí obilné kaše, zejména ovesná, pohanková a jáhlová. Ze zeleniny volte mrkev, pórek, červenou řepu, zelí, cibuli, česnek a dýni. Připravujte z nich jak saláty, tak polévky nebo přílohy. Prohřívací účinky potravin podpoříte přidáním pepře, chilli, hřebíčku nebo skořice. Nakonec z ovoce jsou prohřívací druhy zejména švestky, hrušky, jablka i hrozno.

4. Dostatek spánku

Na podzim lidské tělo potřebuje dostatek spánku, dokonce i více než v jiná roční období. Mění se čas, noci jsou delší a delší a pro organismus je přirozené spát déle. Dbejte tedy na to, abyste spali minimálně 7 hodin, v ideálním případě 8. V některých případech nebude ke škodě ani další hodina či dvě navíc.

5. Zaměřeno na pohyb

Snad nic nedokáže uvolnit hormony štěstí v takovém objemu jako sportování. Jestli na vás přichází podzimní deprese, tak ji hned zažeňte pohybem. Zakupte si například permanentku do fitka a začněte pravidelně chodit na jógu. Sportování v kombinaci s důkladným protažením celého těla a zvolněním svalů vám prospěje tak, jako nic jiného. Dále čtěte: I praní spodního prádla má pravidla. Vyhněte se nejčastějším chybám, kterých se ženy často dopouštějí.

Zdroj: sciencedaily.com, healthline.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu