Dušičky nebo Halloween? Jak to s dětmi oslavit, aby byly nadšené

Děti 27. října 2021 | 11:03 — Kateřina Kofroňová
Mnoho rodičů má u nás problém s tímto americkým, pro některé vysoce komerčním svátkem, který jen tahá z lidí peníze, aniž by si zachoval ze svého původního významu alespoň minimum. Původ svátku je nám navíc často neznámý, jelikož my přece už svátek mrtvých máme. Jsou jím Dušičky. Tak k čemu Halloween?
Další 3 fotografie v galerii
Halloween je svátek pro děti jak dělaný a není na něm nic špatného / Pexels

Na otázku, proč slavit Halloween, by se měli ptát především ti z nás, kteří již mají děti. Je totiž zcela evidentní, že naše děti o svátku moc dobře vědí. Stačí se od poloviny října projít jakýmkoliv obchodem a ze všech stran na vás číhají strašidla, dýně, kostlivci a jedlé oční bulvy.

Děti ale samy netuší, jaký je vůbec význam a původ tohoto keltského svátku. Nikdo neříká, že máte převzít tradici a začít s dětmi koledovat ve strašidelném převleku. Pokud tak nejste domluveni se sousedy, asi byste moc úspěchu nesklidili a děti by byly zklamané. Místo toho to pojměte jinak, po česku.

Svátek nezatajujte

Nemá cenu dětem říkat, že u nás se svátek neslaví, když výlohy a obchody jsou plné halloweenského zboží od sladkostí po převleky. Restaurace lákají na dýňové speciality, ve školce dlabou dýně a každý druhý seriál pro děti má halloweenskou epizodu. Děti o svátku vědí. Než abyste jej zatajovali a kritizovali, řekněte jim, že je to původem keltský svátek, který se oslavuje v předvečer svátku Všech svatých, tedy 31. října a je vzpomínkou na všechny mrtvé. Děti se při něm převlékají do strašidelných kostýmů a chodí koledovat sladkosti. Slaví se především v anglicky mluvících zemích.

Dušičky nebo Halloween?

A proč by mezi sebou měly tyto svátky bojovat? Svět je čím dál tím propojenější, tak svátek přijměme jako něco nového, co k dnešnímu světu patří a nestavme jej vedle Dušiček. Nikdo neříká, že musíte utratit všechny peníze a jít koledovat. Pojměte to po svém. Dětem ale vysvětlete, že my máme jiný svátek, který rovněž slavíme, a zajděte 2. listopadu na hřbitov zapálit svíčku za své blízké, kteří tu s vámi již nemohou být.

Jak to s dětmi oslavit

Vydlabejte si dýni

Dlabání dýně je skvělou aktivitou pro vás i vaše děti. Nejvíce se k tomu hodí mexická dýně, kterou teď mají ve všech větších zahradnictvích a obchodech s potravinami. Nakreslete si na dýni strašidelný obličej a s pomocí vašich dětí ji vydlabejte. A hned máte krásnou podzimní dekoraci.

Přichystejte party pro děti

Dětem se na Halloweenu nejvíce líbí možnost převléknout se víceméně za cokoliv strašidelného, za což ještě dostanou sladkosti. Skvělou volbou je pozvat pár kamarádů vašich dětí a připravit jim party s touto tématikou. Mohou si společně vydlabat dýni, vylovit jablka z kýble s vodou, zatancovat si v převleku a když jim k tomu barvami na obličej namalujete kostlivce, strašidelné dýně nebo bubáky a nabídnete občerstvení, budou nadšené. Pokud přidáte ještě výzdobu, která se rovněž dá udělat s minimem nákladů, bude to zaručený úspěch.

TIP: Rozvěste po bytě provázky do tvaru pavučiny, přehoďte bílé prostěradlo přes nafouknutý balonek a vytvoříte skvělé strašidlo. Zavěste na vybrané místo. Když přidáte sem tam dýni a na pavučinu pavouka z černé čtvrtky, máte to i s výzdobou.

Upečte strašidelné dobroty

Občerstvení můžete připravit den před tím sami nebo vám mohou pomoci i vaše děti. Úkolem je připravit vše tak, aby to vypadalo strašidelně. Upečte třeba perníčky ve tvaru člověka a bílkovou polevou místo očí a pusy nakreslete kostlivce, upečte perník, jehož vršek ozdobte bílou čokoládou ve tvaru pavučiny, nebo upečte minipizzy, na jejichž vršek vytvarujte z černé olivy pavouka. Představivosti se meze nekladou.

Zapojte se do průvodu

Nemá cenu nic zatajovat, ani pokud proti tomuto svátku máte negativní postoj. Vaše děti jej logicky nechápou a vaši nevoli vydlabat alespoň jednu dýni mohou těžce nést. Pokud se vám nechce doma věnovat tomuto svátku ani minutu, zkuste jít s dítětem alespoň na lampionový průvod. Nebo poproste babičku, ať tam vaše děti vezme. Také jsme psali: Zařaďte bobulky rakytníku do jídelníčku dítěte a podzimní virózy se mu vyhnou obloukem.

Zdroj: mykidstime.com, en.wikipedia.org.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu