Zařaďte bobulky rakytníku do jídelníčku dítěte a podzimní virózy se mu vyhnou obloukem

Děti 27. září 2021 | 07:51 — Kateřina Kofroňová
Je právě čas na sklizeň rakytníku! Ať už ho máte na zahradě, nebo jste ho potkali na procházce v lese, sklízejte jej ve velkém. S přicházejícím podzimem je totiž tím pravým pomocníkem v boji proti nachlazení a nejrůznějším chorobám, kterým jsme my i naše děti v zimním období vystavování.
Další 3 fotografie v galerii
Rakytník je rostlina budoucnosti, kterou mají děti rády / Depositphotos

Se začátkem školního roku přichází jedna nepříjemná věc, a tou je rýma, kašel a obecně virózy, které si děti začnou nosit z kolektivu domů. Do školy vám dítě s rýmou nejspíš vezmou, ale ze školky vás s největší pravděpodobností pošlou domů i s dítětem. A tak kvůli rýmě budete muset požádat v práci o volno, nebo zažádat o homeoffice. Kdo to zažil, ví moc dobře, že pracovat osm hodin denně s dítětem za zády zkrátka nelze. Natož se dvěma.

Podzim a zima jsou obdobím, ve kterém jsou děti nachlazené každou chvíli a jejich imunita pokulhává. Je proto potřeba ji nastartovat už teď a dodat jim potřebné vitaminy, kterých v sobě skýtá rakytník hned několik. Má i mnoho dalších benefitů a dětem obvykle nedělá problémy jej konzumovat, jelikož má příjemnou chuť.

Jak ho zařadit do jídelníčku

Oranžové plody rakytníku mají velice atypickou sladkokyselou chuť, ale pokud je dětem představíte jako dobrůtku a nikoliv jako lék, který musí každý den jíst, většinou jej přijmou s chutí. Tím spíš, když je vybavíte košíčkem a dovolíte jim úrodu sklízet. Vybavte je ovšem rukavicemi, jelikož se jedná o trnovník. Plody lze konzumovat jak čerstvé, tak sušené, ale vyrobit z nich dětem můžete i šťávu, džus, marmeládu, džem, nebo jim ráno připravit ke snídani k popíjení čaj s medem, který jim určitě zachutná. Nejsilnější účinky mají ale samozřejmě čerstvé plody.

Účinky na organismus

Rakytník prokazatelně zvyšuje obranyschopnost dětského organismu a obsahuje celou řadu vitaminů, mastných kyselin a antioxidantů. Užívat rakytník se tak doporučuje jak preventivně, tak v případě onemocnění nejrůznějšími virózami, chřipkou či angínou. Rakytník také podporuje trávení, funkci krevního oběhu a čistí organismus od škodlivých látek.

Zásobárna účinných látek

Vitaminu C obsahuje mnohonásobně více než citron. Najdete v něm ale i vitamin E, K, P a provitamin A. Nezapomínejme ani na vitamin D, který se dětem doporučuje v zimním období také podávat. Neopomenutelnou složkou jsou také organické kyseliny a nenasycené mastné omega kyseliny a třísloviny.

Kdy a jak ho sklízet

Důležité je sklízet rakytník včas. Přezrálé bobule mají snížený obsah vitaminů, ovšem nedozrálé dětem nejspíš nebudou chutnat. Ideální čas je ve chvíli, kdy jsou krásně vybarvené do oranžova, ale ještě nejsou změklé. Problémy vám při sklizni budou dělat trny, které najdete na celé rostlině. Zahrádkáři proto doporučují ustřihnout plody obalenou větvičku, což keři nijak neublíží, poté vložit větvičku do mrazáku a později jednoduše sklepnout. Na větších větvích lze snadno obírat i ručně. Dále čtěte: Nepromarněte ideální dobu pro sklizeň rakytníku. Jinak se připravíte o hodně důležitých cenných vitaminů.

Zdroj: swisshomegarden.com, healthline.com, lekarna.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu