Přírodní nápoj, který čistí plíce, uvolní průdušky a zlepšuje imunitu. Vyrobit si jej můžete doma ještě dnes

Zdraví 26. října 2021 | 13:28 — Zuzana Procházková
Kouř z cigaret, výfukové plyny, smog, výpary z čisticích prostředků nebo například spory plísní. To vše velmi negativně ovlivňuje zdraví plic a dýchacího ústrojí. Pokud se dlouhodobě člověk vystavuje znečištěnému prostředí, pak dýchací systém zanáší a dostaví se zdravotní komplikace. Zkuste proto včas začít s prevencí. Jednou z nich je přírodní nápoj ze dvou zdravotně prospěšných potravin.
Další 3 fotografie v galerii
Nepodceňujte ani ty nejmenší příznaky plicního obstrukčního onemocnění dýchací soustavy / Shutterstock

Úroveň znečištění je v mnoha částech světa nebezpečně vysoká. Data publikovaná Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) odhalují, že 9 z 10 lidí dýchá vzduch, který je vysoce škodlivý. Dle studie WHO, zemře každý rok 7 milionů lidí na následky znečištěného ovzduší. Je to z toho důvodu, že toxické částice ve vzduchu pronikají hluboko do plic a celého kardiovaskulárního systému, kdy později způsobí nemoci jako mrtvice, srdeční onemocnění, rakovinu plic nebo chronickou plicní obstrukční nemoc.

Rizikové a přehlížené onemocnění CHOPN

Právě chronická plicní obstrukční nemoc (CHOPN) je jedním z nejčastěji podceňovaných onemocnění dýchací soustavy. Postižení ustavičně pokašlávají, jsou dýchaviční i při minimální zátěži, a stejně se k doktorovi nevydají. Až v pozdějším stádiu, kdy se příznaky zhorší a potíže jsou velké, pak odbornou pomoc vyhledají. To už však často bývá pozdě, neboť je choroba v pokročilém stadiu.

Jak CHOPN včas rozpoznat

I ty nejmenší příznaky plicního obstrukčního onemocnění dýchací soustavy není dobré podceňovat. Proto pokud zpozorujete některý z následujících příznaků, vydejte se k lékaři.

  • Dušnost, nejprve při větší zátěži, později i při malé.
  • Neustále zahleněné dýchací trubice.
  • Častý kašel.
  • Pocity tlaku na hrudi.
  • Sípání.
  • Únava, nevýkonnost.

Prevence pro zdravé plíce

Nejlepším způsobem, jak udržet plíce a celou dýchací soustavu zdravou, je prevence a dodržování zdravého životního stylu. Proto se vyhýbejte tabákovému kouři, ať už v pasivní či aktivní podobě, cvičte, pohybujte se v přírodě a zdravě se stravujte. Kromě toho si můžete pomoci přírodním nápojem ze zázvoru a česneku, který má blahodárné účinky na zdraví plic.

Přírodní nápoj z česneku a zázvoru

Dle tradičního čínského léčitelství zázvor zahřívá plíce a tlumí kašel. Kromě toho dokáže zastavit zvracení, zlepšuje trávení a podporuje imunitu. Působí preventivně i proti nachlazení a chřipkám. Česnek zase skvěle snižuje hadinu LDL cholesterolu a má antimikrobiální účinky, jak proti parazitům, bakteriím, tak houbám. Česnek navíc obsahuje antioxidant zvaný alicin, který ničí volné radikály a pomáhá při astmatu.

Výroba nápoje k čištění plic

Na výrobu nápoje budete potřebovat 2 hrnky vody, 2 stroužky česneku, 10 gramů nastrouhaného čerstvého zázvoru, 3 kuličky černého pepře, med, špetku chilli a skořice. Všechny suroviny krom medu dejte do hrnce a přiveďte k varu. Poté stáhněte a vařte na mírném plameni 10 minut. Nakonec nápoj přeceďte, oslaďte medem a pijte v ideálním případě vždy ráno na lačno. Dále čtěte: Přírodní lék našich babiček na čištění tepen. Stačí tři týdny užívaní a pocítíte rozdíl.

Zdroj: who.int, nytimes.com, bbc.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu