Zinek skutečně pomáhá při nachlazení, má to ale jeden háček

Zdraví 04. listopadu 2021 | 13:30 — Mirka Malá
Už přes 200 let je zinek obsahem mnoha doplňků stravy a slibuje ochranu proti nachlazení. Je to ale skutečně tak a stačí opravdu jen polknout spásnou pilulku?
Další 1 fotografie v galerii
Zinek především pomáhá při prevenci, s ucpaným nosem už vám nepomůže / Shutterstock

Je to totiž důležitá otázka. Důkazy pro takové zázračné účinky zinku prakticky chyběly. Nebylo tak mimo jiné jasné, jak často a v jakých dávkách zinek užívat. Nyní už díky nové studii máme jasno.

Co zinek umí

Nová studie zjistila, že suplementace zinkem by mohla zabránit symptomům a zkrátit dobu trvání virových respiračních infekcí, jako je běžné nachlazení nebo chřipka. "Obvykle se má za to, že role zinku v prevenci a léčbě infekcí je vhodná pouze pro lidi s nedostatkem zinku. Naše zjištění tuto hypotézu skutečně vyvrací," říká doktorka integrativní medicíny Jennifer Hunter z univerzity Western Sydney v Austrálii.

Bylo zjištěno, že například nízké dávky zinkového nosního spreje snižují riziko klinického onemocnění. Pokud je zinek užíván jako prevence, analýza zjistila, že existuje o 28 procent nižší riziko rozvoje mírnějších příznaků a o 87 procent nižší riziko rozvoje středně závažných příznaků těchto onemocnění.

Pokud onemocníte, zinkem už nic nedoženete

Zinek tedy funguje jako prevence, ale pokud se nachladíte nebo dostanete chřipku, už vám rychlý doping ve formě zinku moc nepomůže. I když studie zjistila, že zinek dokáže nemoc zkrátit asi o dva dny, což není moc. Jinými slovy, pokud se nakazíte a teprve v této chvíli začnete brát zinek, žádnou velkou pomoc od zinku nečekejte.

Co navíc stále chybí, je správné dávkování. Věda si zatím v této otázce není moc jistá. Nicméně pokud budete pravidelně užívat zinek jako prevenci, je tu skutečně šance, že se vyhnete nachlazení nebo chřipce, popřípadě bude mít vaše onemocnění hladší průběh.

Zinek lze čerpat i z potravin. Mezi ty bohaté na zinek patří dýňová semínka, ořechy, cizrna a luštěniny nebo hořká čokoláda. Dále čtěte: Co dělat, pokud máte často bolesti v dolní části zad.

Zdroj: BMJ Open.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu