Zbavte se bradavic jednou provždy. Vyzkoušejte přírodní metody našich babiček, které fungují nelépe

Zdraví 03. listopadu 2021 | 09:27 — Zuzana Procházková
Bradavice dokážou pořádně potrápit. A pokud se objeví na viditelném místě, působí velmi neesteticky. Navíc jsou tyto kožní výrůstky často bolestivé a velmi nakažlivé. Nezoufejte však. Poradíme vám, jak se přírodní cestou bradavic zaručeně zbavit.
Další 3 fotografie v galerii
Bradavice jsou infekční výrůstky, které mohou postihnout každého / Depositphotos

Bradavice, jinak také veruky, jsou různě velké kožní útvary na nohou, na rukou, na krku, v obličeji či případně v oblasti genitálií, které jsou většinou neškodné, můžou však působit bolesti a jsou značně neestetické. Způsobuje je lidský papillomavirus (HPV). Tento virus se v populaci vyskytuje zcela běžně a ve většině případů se jedná o nezhoubný výrůstek. Některé typy HPV virů však způsobují rakovinu děložního čípku a mohou zapříčinit vážné kožní infekce.

Pozor na přenášení bradavic

Bradavice jsou velmi zákeřné a šíří se přímým i nepřímým kontaktem, a to jak z člověka na člověka, tak u jedince z jedné části těla na druhou. Virus se přenáší dotykem, přičemž do těla pronikne jakýmkoli poraněním nebo potními žlázami. Stejně tak se bradavice mohou přenášet nepřímou cestou, například použitím infikovaného ručníku, hračky nebo během návštěvy bazénu. U bradavic je velmi nebezpečné také to, že se je spousta lidí snaží manuálně odstranit, například odstřihnout nůžkami. Výsledek je však takový, že infikovanými nůžkami bradavice akorát roznesou na další místa.

Prevence proti bradavicím

Faktem zůstává to, že si bradavice, tedy lidský papillomavirus, vybírá za svoji oběť zejména jedince s oslabeným imunitním systémem. Proto je potřeba mít na paměti, že k celkové prevenci, k úspěšnému vyléčení a nechtěnému rozšíření bradavic rozhodně pomůže podpora imunity. Na samotné bradavice pak skvěle funguje aplikovat propolis, vlaštovičník, cibuli nebo jedlou sodu.

Šťáva z vlaštovičníku

Vlaštovičník větší je nejznámější bylinou v boji proti bradavicím. Nejčastěji se používá ve formě masti. Tu si vyrobíte tak, že nať vlaštovičníku ponoříte do sádla a lehce povaříte ve vodní lázni. Poté necháte do druhého dne odpočinout. Následně tuk znovu provaříte, zcedíte a máte mast hotovou. Potírat bradavice se doporučuje i několikrát denně. Druhou možností, jak využít vlaštovičník k léčbě bradavic, je jejich potírání čerstvě prýštícím mlékem, které z vlaštovičníku začne vytékat, když jej utrhnete.

Zázračný propolis

Zdraví prospěšné přínosy proposilu byly známé již za dob starověkého Egypta. Propolis je včelí produkt, který obsahuje více jak 300 látek s antioxidačními účinky. Jednou z nich je například látka zvaná CAPE, která má dle mnoha studií protinádorové účinky. Mimo to je propolis využíván pro své antimikrobiální, antimykotické či antivirové účinky. Detailně se léčbě bradavic propolisem zabývá tato odborná zahraniční studie.

Osvědčená cibule

I obyčejná cibule je osvědčeným bojovníkem proti bradavicím. Cibule obsahuje vitamin C, vitaminy řady B, dále minerály vápník, sodík, železo a síru. Mimo to v ní naleznete celou řadu bioaktivních enzymů, díky čemu má silné antibakteriální a antivirové vlastnosti. S bradavicemi tak zatočí raz dva. Vymačkejte si čerstvou šťávu z cibule a několikrát denně potírejte postižená místa. Dále čtěte: Přírodní nápoj, který čistí plíce, uvolní průdušky a zlepšuje imunitu. Vyrobit si jej můžete doma ještě dnes.

Zdroj: International Journal of Dermatology, pediatriepropraxi.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu