S popraskanými a ztvrdlými patami si poradí ocet a ústní voda. Budete překvapeni, jak rychle se vám kůže obnoví

Zdraví 15. listopadu 2021 | 07:49 — Zuzana Procházková
Chodidlům spousta lidí věnuje jen minimální péči, a to zejména v zimních měsících, kdy se nosí jen uzavřené boty. Výsledkem je to, že se kůže zapařuje, rohovatí, praská a může působit velké bolesti. Pokud vás tento problém také trápí, pak čtěte dále a dozvíte se trik s octem a ústní vodou, který s popraskanými patami ihned zatočí.
Další 3 fotografie v galerii
Lázeň z octa a ústní vody má ozdravující účinky na pokožku chodidel / Pixabay

Není náhoda, že s popraskanými a ztvrdlými patami se můžete nejčastěji setkat v zimě. Je to z toho důvodu, že v chladném počasí je kůže více vysušená, lidé obecně pijí méně vody než v létě, navíc když k tomu přidáme celodenní nošení ponožek a uzavřených bot, tak se není čemu divit. Pochopitelně mohou být i další příčiny popraskaných chodidel, než je špatná hydratace pokožky.

Další příčiny popraskaných pat

Může se jednat například o nevhodnou či nevyváženou stranu s nedostatkem vitaminů a minerálů, dále také například o špatně zvolenou obuv. Faktorem je jistě také věk, neboť s přibývajícím věkem pokožka přirozeně ztrácí elasticitu a je sušší. Rozhodně je přitěžující také váha, protože lidé trpící nadváhou či obezitou nadměrně zatěžují nohy. Ve všech případech je nutné popraskaná chodidla řešit, neboť v trhlinkách se usazují bakterie, a vaše nohy jsou tak náchylnější na napadaní infekcemi.

Proč zrovna použít ústní vodu

Ústní vody jsou nejčastěji složené ze dvou hlavních látek, a to alkoholu a thymolu. Jestliže jste o thymolu doposud nic neslyšeli, tak se jedná o velmi cennou látku, která se přirozeně vyskytuje v některých aromatických bylinách, jako například v oreganu, mateřídoušce nebo v tymiánu. O léčivých účincích této látky se vědělo již ve starověkém Egyptě, kdy byl thymol využíván jako velmi účinné antiseptikum. Stačí totiž aplikovat jen velmi malé množství a thymol zbaví bakterií, plísní i parazitů postižené místo a následně podpoří hojení. Právě proto je ústní voda ideální pro léčení choditel. Tuto problematiku detailně rozebírá doktorka Debra Rose Wilson ve svém příspěvku na Medical News Today.

Ocet kvůli kyselosti

Kromě ústní vody vám na popraskané paty bude skvělým pomocníkem ocet. Jeho výhodou je zejména kyselost, která umí dokonale změkčit ztvrdlou patu. Použijte však obyčejný bílý ocet, který má ideální kyselost kolem 5 %.

Dopřejte nohám lázeň z ústní vody a octa

Ozdravnou lázeň pro vaše popraskané nohy připravíte následovně. Na jeden šálek octa připadne jeden šálek ústní vody a dva šálky teplé vody. Nohy máčejte v této lázni alespoň 15 minut. Poté použijte pemzu a z chodidel jemně odstraňte mrtvou kůži. Při silně popraskaných a ztvrdlých patách, kde máte i hluboké rány, lázeň opakujte denně, dokud se kůže nezahojí. Dále čtěte: Zcela obyčejná potravina, která zatočí s mnohým onemocněním a podpoří imunitu. Řeč je o červené řepě.

Zdroj: healthline.com, medicalnewstoday.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu