Vyrobte si kurkumové mléko. Tento přírodní elixír zdraví pomůže při celé řadě problémů

Zdraví 11. prosince 2021 | 10:21 — Zuzana Procházková
Kurkumu mezi kořením poznáte na první pohled, neboť její sytě žlutá barva není snad s ničím zaměnitelná. Kromě toho, že je kurkuma hlavní ingrediencí kari a jiných asijských jídel, je známá i pro své léčivé účinky. Naučte se ji proto využít doma a připravte si kurkumové mléko, které pomůže od mnoha zdravotních problémů.
Další 3 fotografie v galerii
Mléko z kurkumy si poradí s mnoha zdravotními problémy / Shutterstock

Kurkuma pochází z jižní Asie, především z Indie, což je také důvod, proč bývá označována jako indický šafrán. V jižní Asii se využívá nejčastěji v kuchyni jako koření, a to pro svoji sytě žlutou barvu a velmi výraznou chuť připomínající hořčici. Jistě se vám vybaví kari, jehož základem je právě kurkuma. Navíc má kurkuma schopnost prodloužit délku trvanlivosti potravin.

Kurkumin a žlutá barva

Kurkuma obsahuje flavonoid kurkumin, který jí dodává onu krásně žlutou barvu. To ale není vše, neboť právě kurkumin je jedním z nejvýznamnějších antioxidantů. Má schopnost léčit bolesti svalů, kloubů a podporovat správnou funkci jater. Mimo to pomáhá s trávicími problémy, působí protizánětlivě a posiluje imunitu. To není zdaleka vše, dalším zdravotním přínosům užívání kurkumy se věnuje tato zahraniční studie.

Suroviny na kurkumové mléko

Na jednu porci mléka z kurkumy si připravte následující suroviny:

  • 2 dcl rostlinného mléka
  • 1 čajová lžička najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 čajová lžička mleté kurkumy
  • 2 nebo 3 mleté kuličky pepře

Ohledně výběru rostlinného mléka, skvěle se hodí například to kokosové. Dále je mnohem lepší, aby rostlinné mléko nebylo přislazované.

Postup výroby kurkumového mléka

Nalijte do rendlíku kokosové mléko, přidejte ostatní suroviny a vše uveďte k varu. Poté stáhněte teplotu a nechte na mírném stupni povařit zhruba 5 až 10 minut. Jestliže vám přijde, že je směs příliš hustá, přidejte trochu vody. Jakmile mléko svaříte, přeceďte a nechte vychladnout. Poté je mléko hotové. Ideálně jej konzumujte hodinu před spaním lehce ohřáté. Přisladit jej můžete medem.

Léčivé účinky nápoje

Kurkumové mléko dle výše uvedeného receptu spolu se zázvorem a pepřem je skutečným elixírem zdraví. Tak jako kurkumin i zázvor má silné protizánětlivé účinky a pozitivní vliv na klouby a kosterní svalstvo. Obsažený pepř v nápoji díky alkaloidu piperinu má schopnost zlepšovat absorpci a příznivě ovlivňuje trávení. Nakonec kokosové mléko je skvělé díky obsahu vitaminů a minerálů. Dále čtěte: Nevylévejte vodu z rýže. Působí blahodárně na kvalitu pleti i vlasů, léčí průjem i další potíže.

Zdroj: Potential Health Benefitsorganicauthority.com, healthline.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu