Proteinová káva je stále oblíbenější. Ale stojí to vůbec za to?

Ostatní 19. prosince 2021 | 09:26 — Mirka Malá
Takzvané proffee pije stále více lidí. Jde o kombinaci klasické kávy a proteinového shaku. Lidé si tak myslí, že pijí něco mnohem zdravějšího. Ale opravdu potřebujeme bílkoviny v kávě?
Další 1 fotografie v galerii
Proffee je hitová kombinace kávy a proteinového prášku / Shutterstock

Takže odpověď je jednoduchá. Jde zase jen o jeden z těch bláznivých trendů. Žádné proteiny v kávě prostě nepotřebujete. Pokud jíte vyváženou stravu a konzumujete dostatek bílkovin po celý den, není třeba přidávat bílkoviny také do kávy.

Kde proffee může zafungovat

Pro ty, kteří nemohou přijímat dostatek kalorií nebo bílkovin nebo úplně vynechávají svá jídla, je proffee skvělým doplňkem, který může pomoci zvýšit příjem a splnit denní příjem bílkovin. Proteinový prášek v kávě také může pomoci těm lidem, kteří chtějí přestat svoji kávu sladit. A také se hodí lidem, kteří vynechávají snídani, takže proffee jim poskytně potřebné ranní bílkoviny.

Někomu může ještě proffee nabídnout solidní dávku paliva před tréninkem. „Protože kofein stimuluje centrální nervový systém, je to vynikající fyziologický stimulant a může mít také pozitivní vliv na fyzický výkon. Pro lidi, kteří jsou fyzicky aktivní, konzumují kofein a aminokyseliny, tedy protein, může proffee zlepšit výkon při vysoce intenzivním cvičení.

Jak je proffee výživné?

To, zda je vaše denní dávka proffee výživná, do značné míry závisí na tom, jaké přísady do ní jdou, a tyto přísady se mohou u různých osob velmi lišit. Takže zhruba takto: Pokud proteinový koktejl, který používáte, obsahuje velké množství přidaného cukru, můžete ve finále konzumovat každý den více cukru, než byste měli, aniž byste si to uvědomovali. Nebo může proteinový koktejl obsahovat neočekávané přísady.

Ale pokud používáte proteinový koktejl bez cukru, pak je všechno v pořádku. Nicméně je tu jeden důležitý fakt. Pokud běžně nebo občas i tak pijete proteinové shaky, jaký je důvod, abyste si proteinový prášek ještě sypali do kávy? Žádný. Takže proffee zkrátka chápejte jako aktuální módu, která prakticky nic nepřináší a pokud máte v proteinovém koktejlu ještě cukr, naopak vám může pár kilo přidat. Dále čtěte: Antioxidační potraviny, které vám pomohou vybudovat zdravý imunitní systém. V této době to potřebujeme dvojnásob.

Zdroj: Byrdie.

 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu