Lékaři varují před slazenými nápoji. Jejich konzumací výrazně zvyšujete riziko rozvoje rakoviny střeva

Zdraví 30. prosince 2021 | 08:13 — Zuzana Procházková
Lidé si každý den svými způsoby a návyky ničí zdraví, aniž by si to vlastně uvědomovali. Když si v obchodě kupujete jídlo a pití, přemýšlíte nad tím, zda tato potravina neškodí zdraví nebo razíte to pravidlo, že v malé míře nic neškodí? Omyl. Některé nápoje a potraviny dokážou i ve velmi malém množství podporovat rozvoj vážných onemocnění.
Další 2 fotografie v galerii
Slazeným nápojům je lepší se vyhnout / Shutterstock

Nedávný výzkum publikovaný v časopise Gut spojil populární nápoje, které pijeme každý den, se zvýšeným rizikem rakoviny střev. Jedná se o nápoje slazené cukrem. Dle této studie je konzumace dvou nebo více skleniček s nápojem slazeným cukrem za den v dospělosti spojena s dvakrát vyšším rizikem rakoviny tlustého střeva ještě před 50. rokem života.

Jakékoli množství slazených nápojů je škodlivé

U dětí a mladistvých byly závěry ještě více znepokojující. Každá denní porce nápoje slazeného cukrem zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva o 16 % u dětí. V případě starších dětí a mladistvých je to až o 32 %. Riziko rozvoje rakoviny tlustého střeva je tedy vyšší s rostoucím věkem. Tato studie poukazuje jednoznačně na to, že jakékoli množství cukrem slazených nápojů je zdravé škodlivé.

Slazené nápoje jsou největším zdrojem cukru ve stravě

Podle studie publikované British Medical Journal (BMJ) tvoří nápoje slazené cukrem, což jsou různé nealkoholické nápoje jako coca cola, nápoje s ovocnou příchutí, sportovní nápoje či energetické nápoje, až 39 % zdroje příjmu cukru u Američanů. Netýká se to však jen Američanů. Dle studie je totiž cukr ze slazených nápojů největším zdrojem cukru ve stravě lidí. Uvádí se, že až 12 % populace pije více jak 3 sklenice slazených nápojů denně.

Omezte konzumaci slazených nápojů

Vědci zkoumali v průběhu 24 let vzorek 200 tisíc lidí, přičemž se zajímali o to, jaký vliv má konzumace cukru ze slazených nápojů na zdraví. “Omezení příjmu slazených nápojů a jejich nahrazení zdravější variantou u adolescentů a mladších dospělých může významně přispět ke snížení dnes tak rostoucí zátěže v podobě rakoviny střeva,” uvádí studie.

Slazené nápoje a cukrovka

Cukrem slazené nápoje vedou ke zvýšení glukózy v krvi a následnému vylučování inzulinu. To při dlouhodobé a pravidelné konzumaci může způsobit inzulinovou rezistenci, zánět, obezitu a dokonce i cukrovku druhého typu. Dále čtěte: Vyrobte si přírodní elixír z česneku podle tibetských lékařů. Vyléčí tělo a při dlouhodobém užívání prodlouží život.

Zdroj: gut.bmj.com, bmj.comexpress.co.uk.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

V loňském roce stáhli lidé více než 230 miliard aplikací. Podle expertů se jedná o varovný signál

Recept na krupicovou kaši podle Přemka Forejta, po které se...

Neodkládejte přípravu vaší zahrady na jaro. Správná...

Interiér ve venkovském duchu vypadá dobře, je nadčasový a...

Jak snadno navrátit chuť i křupavost gumovým rohlíkům

Výborný recept na langoše s jogurtem. Za pár minut budete...

Mytí auta v zimě: Některým vozům může být přehnaná...

Zavřít reklamu