Že je čokoláda s vysokým podílem kakaa zdravá, je pouhý mýtus. Obsahuje nebezpečný karcinogen akrylamid

Zdraví 15. ledna 2022 | 08:08 — Zuzana Procházková
O kvalitní čokoládě s vysokým podílem kakaa, což je 60 % a více, se říká, že je dokonce zdraví prospěšná. Avšak to není celá pravda. Konzumace hořké čokolády se rozhodně nesmí přehánět a když už, tak si dopřejte pouze čtvereček té 70%. Někteří lidé by se její konzumace však měli vyhnout úplně. Řekneme vám proč.
Další 3 fotografie v galerii
Přínosy vysokoprocentní hořké čokolády je potřeba brát s rezervou / Pixabay

O blahodárných účincích kvalitní hořké čokolády s obsahem kakaa nad 70 % určitě každý někdy slyšel. Nejčastěji se dočtete, že čokoláda s vysokým obsahem kakaa snižuje tlak, snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a naopak zvyšuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu. Dále se říká, že působí proti stresu, navozuje dobrou náladu i pocit pohody, neboť obsahuje serotonin a endorfin. Všechny tyto zmiňované přínosy je však potřeba brát s rezervou.

Problém masově vyráběných čokolád

Opravdu zdravé čokolády je na trhu jen zlomek procenta. Většina masově vyráběné čokolády, ať už se jedná o tu mléčnou, nebo hořkou s vysokým podílem kakaa, je vyráběna z kakaových bobů nízké kvality. Během procesu výroby dochází navíc k chemické úpravě zvané alkalizace, čímž čokoláda ztrácí 60 až 90 % antioxidantů. Tím však ztrácí čokoláda v podstatě všechny zdravotní přínosy.

Problém jménem akrylamid

Vedle procesu alkalizace, během kterého se z čokolády vytratí téměř všechny zdraví prospěšné látky, je dalším problémem akrylamid. Během procesu pražení kakaových bobů, který se dělá zejména pro docílení intenzivní čokoládové chuti, vzniká nebezpečný akrylamid. Jedná se o genotickou chemickou látku, která je všeobecně uznaným karcinogenem. Dle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) může „akrylamid v potravinách s velkou pravděpodobností zvyšovat riziko vzniku rakoviny“. Toto riziko se týká všech věkových skupin.

Pri jaké teplotě vzniká akrylamid

Dle definice z Wikipedie akrylamid „vzniká už při teplotách nad 100 °C, a to hlavně během pečení, smažení a grilování, ale i přípravy jídla v mikrovlnné troubě. Je snaha o snížení obsahu akrylamidu v potravinách během produkce, například pomocí vakuového smažení při nižších teplotách. Mezi rizikové potraviny patří smažené bramborové lupínky, hranolky, sušenky a krekry.“ Jinak řečeno, pokud se kakové boby praží při teplotě vyšší 100 °C, už se tvoří akrylamid a s každým dalším stupněm navíc se ho tvoří ještě více. Důležitou roli hraje pochopitelně i doba pražení. Proto pokud si kupujete čokoládu, volte raději lokální ruční výrobny. Také se informujte o tom, jakým způsobem je čokoláda vyráběna.

Jaká dávka akrylamidu může uškodit

Doposud nebyla stanovena hranice maximálního denního příjmu u akrylamidu. Dle Krajské hygienické stanice Moravskoslezkého kraje je zdraví ohrožující dávka 16 ug na kg váhy a den. Jedná se tedy o 0,016 mg akrylamidu na 1 kg tělesné váhy. Běžně masově vyráběné čokolády praží kakaové body při teplotách kolem 140 °C, což by znamenalo, že tabulka čokolády s obsahem kakaa 90 % obsahuje 0,54 mg akrylamidu. Pokud by žena o 50 kg zkonzumovala celou tabulku na posezení, dostala by se na téměř 70 % z denní dávky akrylamidu, což ji již na zdraví velmi ohrožuje. Dále čtěte: Zdravé tuky, probiotické doplňky a další způsoby, jak rychle posílit přirozenou obranyschopnost vašeho těla.

Zdroj: EFSA, Wikipedia, Krajská hygienicka stanice.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu