Tyto potraviny s nízkou kalorickou hodnotou vás bohatě zasytí, navíc po nich nepřiberete ani gram

Zdraví 10. ledna 2022 | 13:40 — Zuzana Procházková
Během hubnutí bývá jedním z nejnáročnějších úkolů snížení kalorií. Spousta nízkokalorických jídel však způsobí jen to, že jste po nich ještě více hladoví. Naštěstí existují i taková dietní jídla, která dokážou zcela nasytit a nepřiberete po nich ani gram. Jste zvědaví?
Další 3 fotografie v galerii
Díky vysokému obsahu vlákniny je popcorn nejlepší nízkokalorickou pochoutkou / Pixabay

Možná to někomu zní jako zázrak, ale skutečně existují i potraviny s velmi nízkým obsahem kalorií, po kterých nepřiberete ani gram, navíc vás zcela zasytí. Díky tomu nebudete hladoví a nepodlehnete během vaší redukční diety nějakému mlsání či přejídání. To totiž bývá velmi častým problémem redukčních nízkokalorických diet.

1. Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou vynikajícím doplňkem zdravého redukčního jídelníčku. Nejenže mají nízký obsah kalorií, ale také vysoký obsah bílkovin a vlákniny, díky čemuž se budete cítit nasycení. Jedna porce ovesných vloček, což je okolo 40 gramů, obsahuje pouhých 148 kalorií, dále 5,5 gramu bílkovin a 3,8 gramu vlákniny. Zahraniční studie provedená na vzorku 48 dospělých lidí prokázala, že konzumace ovesných vloček zvyšuje pocity nasycení, tím snižuje pocit hladu a zabraňuje potenciálnímu přejídaní během redukčních diet.

2. Řecký jogurt

Řecký jogurt je skvělým zdrojem bílkovin, které mohou pomoci omezit chutě a podpořit hubnutí. Kelímek řeckého jogurtu o hmotnosti 150 gramů obsahuje pouhých 130 kalorií a 11 gramů bílkovin. Studie provedená na vzorku 20 dospělých žen poukázala na to, že pokud si tyto ženy dopřávaly jako svačinu řecký jogurt, měly menší sklon k jezení nezdravých svačin jako například sušenek. Navíc, tyto ženy měly po celou dobu menší hlad, díky čemu při večeři zkonzumovaly o 100 kalorií méně než ženy, které jedly na svačinu sušenky.

3. Drobné ovoce

Drobné ovoce, jako například borůvky, jahody, maliny a ostružiny, jsou doslova nabité vitaminy, minerály, vlákninou a antioxidanty. Díky tomu všemu dokážou skvěle optimalizovat metabolismus a podpořit hubnutí. Pochopitelně díky jejich obsahu vlákniny také navozují pocit nasycení, tedy po nich nebudete mít ihned hlad, i když obsahují velmi nízký obsah kalorií. Jeden hrníček tohoto drobného ovoce obsahuje zhruba 85 kalorií, a pokud si je dáte například s bílým jogurtem, tak doplníte také bílkoviny.

4. Popcorn

Díky vysokému obsahu vlákniny je popcorn na vrcholu žebříčku jako jeden z nejlepších nízkokalorických snacků, který vás zároveň zasytí na dlouhou dobu. Jeden hrníček popcornu obsahuje jen vzduch, trochu škrobu, vlákninu a 31 kalorií. Právě ona vláknina podporuje trávení, navozuje pocit plnosti a také může stabilizovat hladinu cukru v krvi, díky čemuž nebudete mít chuť na sladké. Popcorn si tedy můžete dopřát jako skvělou pochutinu, když budete mít chuť na slané, například na brambůrky. Mějte však na paměti, že některé druhy popcornů jsou napěchovány přidanými cukry a tuky. Proto je ideální si popcorn z kukuřičných semen udělat po domácku. Dále čtěte: Zdravé tuky, probiotické doplňky a další způsoby, jak rychle posílit přirozenou obranyschopnost vašeho těla.

Zdroj: PubMed.gov, PubMed.gov, healthline.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu