Jak poznáte, že váš partner chce mít nad vámi kontrolu

Vztahy 17. ledna 2022 | 08:02 — Mirka Malá
Začalo to romanticky, ale po nějakém čase ve vztahu či manželství přišla změna a vy jste si všimli, že něco není v pořádku. Nemusí to sice dojít až do domácího násilí, ale váš partner chce zkrátka kontrolovat váš život.
Další 1 fotografie v galerii
Že se řítíte do problému, můžete poznat velmi brzy / Depositphotos

Nic nepřijde ze dne na den, takže fakt, že se dostáváte pod kontrolu svého partnera, můžete vnímat v průběhu času, když budete vědět, jakých znamení si všímat. Tím zabráníte tomu, abyste se ocitli v toxickém vztahu a máte čas na změnu či odchod.

Většina lidí chápe, co znamená domácí násilí, ale zneužívání má mnoho podob. Nátlaková kontrola je formou psychického zneužívání, kdy pachatel ve vztahu provádí vzor kontrolního a manipulativního chování a tzv. vykonává nad obětí moc, často prostřednictvím zastrašování nebo ponižování, které bývá nenápadnější a hůře rozpoznatelné.

Tímto způsobem donucovací kontrola vytváří neviditelný řetězec, který oběť dále utlačuje. Donucovací kontrola probíhá tak, aby omezovala lidská práva člověka tím, že ho zbavuje svobody a snižuje jeho schopnost akce, podobně jako když je člověk zajat jako rukojmí. Ale jak poznáte donucovací kontrolu? Pokud máte podezření, že se vás to týká, všímejte si následujících věcí.

Projevy donucovací kontroly

Prvním krokem k získání kontroly je rozděl a panuj, takže se vás partner pokouší izolovat od přátel, rodiny nebo jakéhokoliv typu podpory, aby dosáhli úplné moci. Pokud váš partner začne říkat negativní věci o vaší rodině, je to první znamení, že je něco špatně. "Důvodem je to, že partner chce svou oběť jen pro sebe, nechce názory ostatních na váš vztah, protože by vás někdo z venčí mohl upozornit na jeho autoritativní chování,“ říká psycholožka Vanessa Moulton.

Dalším krokem je kontrola vašich aktivit. Obvykle k tomu patří například kontrola vašeho telefonu. Dělají to z toho důvodu, aby vás izolovali a zajistili, že ve svém životě nebudete mít nikoho jiného kromě nich.

Vše pokračuje tzv. odpíráním svobody. Už zkrátka nebudete provozovat ty koníčky, co jste rádi dělali. Cílem je, aby se váš svět stal velmi malým, čímž se váš partner stane velmi velkým a mocným.

A to je už jen krůček k tomu, aby všechno vlastně byla vaše chyba. Vy můžete za hádky a vlastně za všechno. Tím, že se nestýkáte s přáteli a rodinou a váš život je zcela pod kontrolou toho druhého, postupně si to i začnete myslet. Váš partner vás totiž bude tak manipulovat, že vás o tom přesvědčí. A to už je opravdu velmi nebezpečná fáze a velmi varovný signál toho, že je všechno špatně. A k tomu samozřejmě patří i fakt, že vás partner neustále za něco kritizuje.

Kdy už je ve vašem vztahu všechno špatně

Jak už bylo řečeno, ve chvíli, kdy je všechno vaše chyba, je situace už opravdu velmi vážná. Jenomže bude ještě horší. Na řadu totiž přijde převzetí kontroly nad vašimi financemi, protože když nemáte vlastní peníze, nemůžete odejít. Pak přijde život podle pravidel toho druhého, takže si budete muset dávat pozor i na to, jak složíte ručník v koupelně. Také se budete oblékat jen tak, jak se to líbí vaší druhé polovičce.

Může se stát i to, že váš partner poštve vaše děti proti vám. Vysvětlí jim, že jako rodič jste k ničemu. Váš vztah bude také plný žárlivých výstupů. Žárlivost pramení z vlastnictví a partneři věří, že vlastní své oběti. Takže když se oběti dostane pozornosti nebo obdivu jinde, nebude se jim to líbit, protože to není o nich.

A na řadu přijdou regule i do vašeho sexuálního života. Budete muset mít sex podle toho, kdy se partnerovi zachce a budete muset podstupovat různé sexuální praktiky, které se vám nelíbí. Hrozby použítého násilí vás ovšem přinutí nejen k nechtěnému sexu, ale i k celkové poslušnosti.

Jak se z toho všeho dostanete? Nejlepší je skončit vztah či manželství dřív, než se dostanete pod takovou kontrolu, že to bude prakticky nemožné. Proto si velmi všímejte zejména prvních několika znamení, která signalizují velké nebezpečí. Pokud ale už v takovém vztahu a jste pod absolutní kontrolou, obraťte se beze studu na své nejbližší, kterým jste zcela jistě o svých problémech vůbec nic neřekli. Budou vám chtít pomoci a nebojte se, nebudou vás soudit. Pokud žádné blízké nemáte, pak neváhejte oslovit neziskové organizace, které se těmito problémy zabývají. I zde se vám dostane potřebné pomoci. Dále čtěte: Samoty se není třeba bát. Single život může být velice naplňující.

Zdroj: Red, Netdoctor.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...