Jak bezpečně a šetrně lze odstranit gelový lak na nehty bez návštěvy manikérky

Krása 06. února 2022 | 13:50 — Zuzana Procházková
Odstranění obyčejného laku na nehtech není žádná věda. Odstranit gelový lak je už však náročnější. Navíc se může stát, že při nesprávné technice či špatné volbě produktů si nejen nehty, ale i okolní pokožku nepěkně poškodíte. Poradíme vám proto, jak si gelový lak z nehtů odstranit bezpečně a šetrně jako profesionální manikérka.
Další 3 fotografie v galerii
Odstranění gelového laku pomocí vatových tampónů, acetonu a alobalu / Depositphotos

Nejrychlejší a nejúčinnější způsob odstranění gelu je pomocí 100% acetonového odlakovače. Běžné odlakovače obsahují 90 % acetonu a 10 % vody. Kromě odlakovače budete potřebovat také zakulacený pilník na nehty, vatové tampóny, alobal nebo potravinovou fólii, tyčinku na nehtovou kůžičku a nějaký hydratační krém. Je také vhodné ochránit povrch stolu, na kterém si budete gelové nehty odstraňovat, například hadrem nebo plastovou fólií, neboť aceton může povrch nábytku poškodit.

Nejprve gelové nehty zapilujte

Ať už vyberete jakoukoli metodu odstranění gelových nehtů, vždy začněte důkladným přepilováním každého nehtu pilníkem, abyste odstranili vrchní lesklou vrstvu gelového laku. Stejně tak naneste dostatečné množství krému či oleje na kůžičku okolo nehtů a pokožku, abyste ji ochránili před případným podrážděním acetonem.

Odstranění gelového laku pomocí vatových tampónů a alobalu

V rámci této metody si nejprve připravte deset kousků vatových tampónů o velikosti nehtů a nastříhejte dále deset proužků alobalu či potravinové fólie, dostatečně velkých na to, abyste je mohli obmotat kolem prstů. I když alobal jistě splní svůj účel, tak je spíše doporučováno používat potravinovou fólii, neboť ta vytváří těsnější upevnění než alobal, a tedy je méně pravděpodobné, že aceton odkape. Dále je také důležité to, aby vatové tampóny byly akorát tak velké, jako je daný nehet a nepřesahovaly na kůžičku, což by mohlo vést k jejímu podráždění acetonem.

Jakmile budete mít vatové tampónky i proužky potravinové fólie či alobalu připravené, tak můžete začít. Namočte každý tampón do acetonu a přiložte jej na nehet. Následně přikryjte proužkem fólie a důkladně utěsněte, aby aceton správně působil. Po zhruba deseti minutách odstraňte. Gelový lak by měl jít nyní snadno odstranit, ideálně pomocí tyčinek na zatlačování nehtové kůžičky. Zbytky laku poté zaleštěte pilníkem.

Odstranění gelového laku pomocí „acetovoné“ lázně

Pokud se rozhodnete pro tuto druhou metodu odstranění gelového laku, pak nalijte do jedné větší mísy 100% acetonový odlakovač. Mísu pak umístěte na menší mísu, ve které je horká až téměř vroucí voda. Takto uděláte něco jako vodní lázeň. V acetonové lázni nechejte nehty namočené zhruba deset minut.

Po této době by se měl gelový lak z nehtu odloupnout. Poté postupujte stejně jako u výše popsané metody. Výhodou této metody je rozhodně to, že vám to ušetří čas s přípravou a stříháním vatových tampónů a proužků z fólie. Nevýhodou je však to, že budete mít kůži namočenou v acetonu, což může případně vést k jejímu podráždění. Je zcela na vás, pro jakou metodu se rozhodnete. Dále čtěte: Pokud vás bolí klouby, dopřejte si avokádo a další dvě potraviny, které pomáhají snižovat riziko artritidy a potlačují zánět.

Zdroj: lifehacker.com, allure.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu