Stojí jen pár korun, jeho účinky jsou k nezaplacení. Droždí má velmi pozitivní vliv na pleť, nervy i zažívání

Zdraví 26. února 2022 | 08:07 — Anna Novotná
Poklad pro naše tělo. Tak by se dalo mluvit o droždí. Má úžasné účinky na lidské zdraví, navíc je mimořádně levným, dostupným a účinným přírodním léčivem. Jen pro začátek - věděli jste o tom, že droždí působí jako přírodní antidepresivum? Díky vysokému obsahu vitaminu B pomáhá proti úzkosti, prudkým změnám nálad a nervozitě.
Droždí je tradiční surovina používaná v pekárnách i v domácnosti pro kypření kynutých těst / Depositphotos

Za droždí jsme údajně vděční Egypťanům, kteří ho objevili náhodou v 5. století př. n. l., když zapomněli dát již připravené těsto péct. Po několika hodinách zjistili, že těsto několikrát zvětšilo svůj objem. Samotný objev kynutí byl vysvětlen o mnoho století později díky Louisi Pasteurovi. Ten v roce 1857 dokázal, že kynutí je způsobeno živými organismy.

Droždí je však výborným pomocníkem nejen v kuchyni při kynutí těsta, ale skvěle dokáže ovlivnit i lidský organismus.

Vysoký obsah vitaminu B je jeho jedna z největších předností. Droždí je bohatým zdrojem důležitých vitaminů celé skupiny B, jako je riboflavin, thiamin nebo niacin. Právě proto je lékem na spoustu neduhů. Účinky droždí na zdraví potvrzují i zahraniční studie.

S čím vám droždí může pomoci

  • Upravuje trávení, zlepšuje vylučování stolice.
  • Příznivě ovlivňuje i ​​imunitní systém.
  • Působí při nechutenství.
  • Pomáhá při kožních problémech.
  • Zlepšují stav nehtů a vlasů.
  • Regeneruje tělo.
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Působí hojivě.
  • Hodí se při zvýšené únavě, depresích.
  • Pomůže při nespavosti, nervozitě.
  • Podporují funkci jater, ledvin.

Podle odborníků má droždí nejlepší účinek, když ho konzumujete s vodou či mlékem těsně před spaním. Proč právě v tento čas? V noci se tělo regeneruje a jakákoli podpora se mu tedy hodí ještě víc než kdykoli během dne.

Maska vrátí vlasům lesk a pružnost

Chcete-li svým kadeřím dopřát lesk a pružnost, stačí, když do teplého mléka rozdrobíte dvě lžíce kvasnic a necháte chvíli odpočívat. Pak vmíchejte půl kelímku jogurtu a dvě lžíce medu. Směs naneste na vlhké vlasy a zafixujte fólií. Po hodině masku smyjte. 

Prasklé koutky úst

Pokud vám často praskají koutky rtů, nenajdete lepšího parťáka k tomu, aby se vše napravilo. Vitamin B, který droždí ve velké míře obsahuje, totiž rychle regeneruje.

Na prasklé koutky si doma můžete připravte snadnou mastičku. Z rozdrobeného droždí a kapky olivového oleje uděláte kašičku a tu pak nanesete na postižené místo. Rána se brzy zacelí.

Maska z droždí pomůže v boji s pupínky

Trápí vás pupínky? Pleťová maska z droždí rozhodně stojí za vyzkoušení.

Kostku droždí smícháte opět s trochou teplého mléka. Směs, která z toho vznikne, nanesete na obličej a necháte 20 až 30 minut působit (než zaschne). Poté masku sloupněte a omyjte pleť vlažnou vodou. 

Pro lepší náladu i zažívání

Kromě toho, že se kvasnice využívají v kuchyni a v péči o vlasy a pleť, prospívají samy o sobě také celkovému zdraví. Často se užívají ve formě doplňků stravy. Díky obsahu chromu pomáhají udržovat normální hladinu cukru v krvi, což ocení nejen diabetici.

Droždí obsahuje i probiotika potřebná pro správné trávení a zažívání. Pomáhá tak udržovat správné fungování zažívacího traktu, zvyšuje hladinu energie, zatočí s úzkostmi, posílí imunitní systém, a to vše jen za pár korun.

Psali jsme také: Ztráta paměti není prvním příznakem demence, jak si mnozí myslí. Rychlý test odhalí její příchod až o 10 let dříve.

Zdroj: medicalnewstoday.com, rehabilitace.info, diycosmetics.net.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu