Archiv komunistické StB odhalil tajemství. To jste o prezidentovi určitě netušili!

Retro 14. ledna 2017 | 06:00 — Ilona Cílková
Donald Trump si byl před téměř 30 lety jistý, že v roce 1996 jako nezávislý kandidát zvítězí v amerických prezidentských volbách.
Prozradil Trump v Gottwaldově svou ambici stát se budoucím prezidentem USA? / Shutterstock

Podle agentury AP to vyplývá z nedávno zveřejněných dokumentů někdejší československé tajné police StB. Trump měl v úmyslu zúčastnit se prezidentských voleb jako nezávislý kandidát v roce 1996. A byl si jistý, že uspěje.

Z bývalého Československa pochází Trumpova první manželka Ivana, která s ním má tři děti: Donalda juniora, Ivanku a Erika. Ivana navštívila svou rodnou zemi v roce 1988, tedy rok před pádem komunistických režimů v zemích východní Evropy.

Podrobnosti z této návštěvy jsou zaznamenány v tajné zprávě StB. Záznam ze dne 22. října 1988 uvádí, že Trump odmítl v témže roce kandidovat, přes údajný tlak, který byl na něj vyvíjen, protože cítil, že je ve svých 42 letech příliš mladý.

Měl ale v úmyslu zúčastnit se prezidentských voleb jako nezávislý kandidát v roce 1996, kdy mu bude 50. „I když to zní jako utopie, D. Trump si je jistý, že uspěje," cituje AP ze zprávy StB, která je založena na informacích, které poskytl blíže nespecifikovaný zdroj z tehdejšího Gottwaldova. Ten mluvil s otcem Ivany Trumpové Milošem Zelníčkem o návštěvě Trumpových a tato informace měla zaznít v průběhu rozhovoru.

Zda se opravdu zakládá na pravdě, by ovšem musel potvrdit nově zvolený prezident USA.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu