Show východoněmecké televize, byla fenoménem své doby. Estrádní pořad byl vysílán do řady socialistických zemí

Retro 20. srpna 2020 | 08:50 — Klára Sanders
Ein Kessel Buntes byl fenomén své doby. Jednalo se o estrádní show východoněmecké televize, která byla přímým přenosem vysílána do řady socialistických zemí. Show byla plná rozmanitých evropských umělců a objevily se v ní i hvězdy světového formátu jako například ABBA či Bonnie Tyler, později třeba i Kylie Minogue.
Další 3 fotografie v galerii
Co bylo před show typu Tvoje tvář má známý hlas? / Ingo Joseph/Pexels

Pamětníkům stačí vyslovit tři německá slova: Ein Kessel Buntes. V době hlubokého socialismu byl pořad naprostým trhákem. V čase, kdy běžel na obrazovkách, byly ulice československých měst prázdné. Sledovaly ho snad všechny generace diváků a pohoštění se připravovalo dopředu, aby nebylo třeba od televize vůbec vstávat. Reklamy totiž pořad v té době nepřerušovaly.

Tento hudebně-zábavný pořad vysílala televize NDR od roku 1972 na programu DDR1. Po znovusjednocení Německa byl převzat televizí ARD, která jeho vysílání ukončila v roce 1992. Celá současná generace už pořad nezná, anebo o něm pouze něco zaslechla.

Vystoupit v něm, předvést se v šatech, účesech a celkové vizáži, bylo cílem mnoha tehdejších hvězd. Nutno dodat, že ne všechny na něj dosáhly. Ostatně – stejně jako ti, co si chtěli brát inspiraci pro své oblékání a líčení u interpretů. I oni často zůstávali hluboko za svou metou, poněvadž socialistické zásobování na krásné lesky a výrazné barvy na vlasy a oblečení prostě nepamatovalo. Chtít po kadeřnici, která byla placena stejně, ať uměla s vlasy na hlavě kouzla nebo spíš hrůzy, udělat účes, který nějaká tehdejší hvězda měla, bylo také většinou spíše z kategorie sci-fi. Ale o co víc byly všechny ty věci a efekty nedostupné běžnému člověku, o to větší byla sledovanost pořadu.  

První vysílání v roce 1972

Pořad Ein Kessel Buntes byl natáčen šestkrát ročně ve velkých halách, většinou v berlínském Friedrichstadt-Palastu, ale také v Paláci republiky, Paláci kultury v Drážďanech, městské hale v Chotěbuzi nebo kulturním domě v Geře. Poprvé vstoupil do pokojů diváků přes obrazovku televizí 29. ledna 1972. A držel se.

Ein Kessel Buntes měl být přehlídkou východoněmecké zábavy, a také vystupovat jako prime time pořad konkurující večernímu sobotnímu programu západoněmeckých ARD a ZDF. To byl důvod, proč nebylo šetřeno náklady na mezinárodní hvězdy – vystupovala v něm třeba Mireille Mathieu, Bonnie M., Smokie, ABBA nebo zpěvačky Bonnie Tyler a Suzie Quatro.

Z českých umělců vystupovali nejčastěji Karel Gott nebo Helena Vondráčková. Další Češi se ujímali s úspěchem i moderování spojeného se zpíváním. Vedle již jmenovaných se k nim řadil taky Jiří Korn nebo Václav Neckář.

Šance na kariérní postup a úspěch tak stouply, protože show se nevysílala jen u nás a ve východním Německu. Měla přesah dál. Podívat se na ni bylo možné i v Sovětském svazu.

Název pořadu by se dal přeložit jako "Pestrý kotel"

Pro potřeby „Pestrého kotle“, jak zní překlad názvu pořadu Ein Kessel Buntes, byla vždy státní pokladna otevřená. A je úplně jedno, zda šlo o náklady na blyštivou výpravu, grandiózní kostýmy či špičkové domácí a zahraniční hosty. Jak už jsme uvedli výše, pro potřeby pořadu bylo dokonce možné přivézt vše i zpoza železné opony. Důvod? Přetáhnout východoněmecké diváky od sledování televizních pořadů západoněmeckých televizí ARD, ZDF a jim podobných „imperialisticko-propagandistických“ nesmyslů zpět k domácí produkci.

O jeho rozsahu vypovídají i čísla: na celkem 118 dílech za více než dvacet let spolupracovalo celkem téměř 11 tisíc lidí, včetně moderátorů, umělců, herců, zpěváků, tanečníků a hudebníků.

Dva pohledy na fenomén

A co si myslet o pořadu dnes? Objektivně je třeba si přiznat, že pověstné Ein Kessel Buntes přineslo divákům tolik vytouženou představu o tom, jak vypadá nefalšovaná show západního střihu. Přesto, nebo možná právě proto, je dodnes terčem humoru. Psali jsme také: Léto pod stanem u řeky a jídlo z konzervy. Na prázdniny za socialismu přesto rádi vzpomínáme

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu