Jíst u televize se nevyplácí. Špatný zlozvyk způsobuje nadváhu, nesoustředěnost a děti kvůli němu neumí jíst příborem

Zdraví 09. listopadu 2021 | 15:25 — Kateřina Kofroňová
Kdysi bylo zvykem, že se po dlouhém dni rodina sešla u jednoho stolu a její členové si popovídali o tom, co za celý den prožili. Svou večeři konzumovali v klidu a plně se soustředili na to, co měli na talíři. Dnes je realita často taková, že se všichni sejdou u televize a spíš než na jídlo se soustředí na to, co zrovna běží na jejich oblíbeném programu. Tento zlozvyk ovšem vede k řadě zdravotních problémů.
Další 2 fotografie v galerii
Pojídáním u televize si koledujete o zdravotní problémy / Shutterstock

Vždycky se říkalo, že jíst by se mělo pomalu a v klidu. Už ve školce jsme slýchávali památnou větu: "Dobré chutnání, ale bez povídání!" A to platí stále. Na jídlo, které konzumujete, byste si měli vyhradit dostatečné množství času a hlavně se na něj plně soustředit a být co možná nejvíce v klidu. Večeře u jednoho stolu je navíc příjemná a rodinu stmeluje. Na rozdíl od pojídání u televize.

Problém je v tom, že díky moderním technologiím spolu lidé nejsou zvyklí tolik komunikovat, jako tomu bylo dříve, když jinou možnost neměli. Co si budeme povídat, oblíbený seriál je někdy lepší volbou než všetečné dotazy typu "jak bylo v práci". Jenže večeřením u televize si zaděláváte kromě odcizení s partnerem také na různé zdravotní komplikace.

Přejídání a příbytek na váze

Pokud pravidelně jíme u televize, přičemž se nemusí jednat pouze o hlavní jídlo, je pravděpodobné, že to velmi brzy pocítíme. U televize jíme rychleji, jelikož večeře u konferenčního stolku zkrátka není pohodlná, a tak chceme mít jídlo co nejdříve z krku. Nemáme ani možnost vnímat signály našeho těla, které nám možná již před pěti sousty říkalo, že víc jídla není potřeba, a tak často spořádáme daleko více jídla, než jsme původně zamýšleli. Pravidelné přejídání tak nutně vede k nárůstu hmotnosti.

Děti a televize

O tom, že jsou kvůli nadměrnému sledování televize a tabletů děti hyperaktivní, nesoustředěné a mívají problémy s učením, se vedou už nějakou dobu dlouhé debaty. Jenže je tu i další věc, kterou televize způsobuje, a to v souvislosti právě s jídlem. Díky tomu, že i děti často večeří a snídají před obrazovkou, nenaučí se jíst příborem, což jim pak při nástupu do školy způsobuje značné problémy. Čas strávený u jednoho stolu při společné večeři je přitom pro děti mnohem důležitější než pro dospělé. Posiluje to totiž jejich vztah s rodiči a má to pozitivní vliv na jejich trávení a zdravé prospívání.

Podmíněný reflex

K televizi si také často nasypeme do misky nějaké ty chipsy, tyčinky nebo slané buráky. Koukáme na oblíbený seriál a najednou zjistíme, že miska je prázdná, aniž bychom o tom vůbec věděli. Brzy navíc vznikne podmíněný reflex, jelikož v mozku dojde ke spojení televizního vysílání a slaných či sladkých pochutin. Kdykoliv se pak zapne televize, vaše tělo okamžitě zareaguje a cosi vás začne nutit dojít do spíže pro něco dobrého. Přitom jezení u televize není nic jiného než špatný zlozvyk, kterého se lze několika kroky brzy zbavit.

Jak se návyku zbavit

Nejdůležitějším a prvním krokem vždy je si svou chybu uvědomit. Klidně si můžete začít psát, co všechno jste u televize snědli a přepočítat si to na kalorickou hodnotu. Nejspíš se budete divit, kolik toho bylo. Poté si stanovte cíl a řekněte si, jak chcete své chování změnit a jak toho dosáhnout. Důležité je si cíl rozložit do menších cílů, abyste se cítili motivováni i malými úspěchy. Postupujte pomalu a nespěchejte na sebe. Jedině tak může mít vaše snažení úspěch. Zkuste si u televize vytvořit jiný zvyk a místo buráků si vezměte k ruce třeba pletení nebo se po dlouhém dni protáhněte. Skvěle funguje i rotoped, jelikož u sledování televize skoro nezaznamenáte, že vlastně cvičíte. Dostatečnou odměnou pro vás pak bude nejen zastavení přibírání na váze, ale dokonce její úbytek. Také jsme psali: Lidé se často trápí dietami. Vyzkoušejte léčivou houbu, po které nejen zhubnete, ale také se v mnoha ohledech uzdravíte.

Zdroj: udayavani.comstobklub.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu