Zpět do třicátých let minulého století: Stalin nechal vyhladovět 4 miliony Ukrajinců a spáchal na tomto národu genocidu

Retro 03. března 2022 | 14:05 — Mirka Malá
Genocidu na Ukrajině spáchali Rusové respektive Sověti už na začátku třicátých let minulého století. A nešlo rozhodně o žádnou marginální událost. Na Stalinův hladomor zemřelo přesně 3,9 milionu Ukrajinců.
Stalin v novinách na konci války / Depositphotos

Ukrajinský hladomor nebyl způsoben suchem nebo dalšími vnějšími vlivy. Stál za ním sovětský diktátor Stalin, který chtěl na Ukrajině provést násilnou kolektivizaci. A když nemohl uspět, potrestal hladomorem svobodně smýšlející Ukrajince, kteří představovali hrozbu pro jeho totalitní režim. Nepřipomíná vám to náhodou něco?

Historie se opakuje

"Ukrajinský hladomor byl jasným případem hladomoru záměrně způsobeného člověkem,“ vysvětluje Alex de Waal, výkonný ředitel World Peace Foundation na Tufts University a autor knihy Masové hladovění: Historie a budoucnost hladomoru. Popisuje to jako  hladomor způsobený katastrofální sociálně-ekonomickou politikou zaměřenou na určitou populaci za účelem represe nebo trestu.

V té době byla Ukrajina součástí Sovětského svazu, kterému tehdy vládl Stalin. V roce 1929, jako součást svého plánu na rychlé vytvoření komunistické ekonomiky, zavedl Stalin kolektivizaci, která brala sedlákům jejich majetky a soukromé hospodaření nahradila zemědělská družstva. Ukrajinci byli obvykle malí farmáři, ale bránili se vzdát se své půdy a svého živobytí.

V reakci na to sovětský režim nazval ukrajinské farmáře kulaky, což byli zámožní rolníci, kteří byli v sovětské ideologii považováni za nepřátele státu. Sovětští představitelé vyhnali tyto rolníky z jejich farem násilím a Stalinova tajná policie dále plánovala deportovat 50 000 ukrajinských farmářských rodin na Sibiř, jak píše historička Anne Applebaum ve své knize Rudý hladomor: Stalinova válka na Ukrajině.

Kolektivizace na Ukrajině nedopadla dobře. Na podzim roku 1932, tedy přibližně v době, kdy Stalinova manželka Naděžda Sergejevna Allilujevová, která údajně protestovala proti jeho kolektivizační politice, spáchala sebevraždu, se ukázalo, že ukrajinští zemědělci nesplnili své dodávky obilí o 60 procent, protože sklizeň prostě ten rok byla malá. Pro ukrajinské rolníky mohlo být sice ještě dost jídla, ale Stalin nařídil to málo, co jim zbylo, zabavit jako trest za nedodržení kvót.

Plánovaná genocida

Během hladomoru na Ukrajině v letech 1932-1933 nešlo jen o zabavené obilí. Stalin se mstil vším, co měl po ruce. Nechal rabovat domy obyčejných Ukrajinců, aby jim mohl sebrat i to minimum, co se v nich dalo najít. Rolníci byli posíláni do vězení nebo zabíjeni.

V létě 1933 nezbyl na Ukrajině téměř nikdo, kdo by se mohl věnovat zemědělství, protože všichni byli buď mrtví, nebo ve vězení nebo v pracovních táborech. Stalinův režim proto přesídlil ruské rolníky z jiných částí Sovětského svazu na Ukrajinu, aby se vyrovnali s nedostatkem pracovních sil.

Ruská vláda nicméně dodnes popírá, že tento hladomor byl genocidou. Ruská vláda, která nahradila Sovětský svaz, uznala, že na Ukrajině proběhl hladomor, ale popřela, že by šlo o genocidu. V dubnu 2008, tedy za Putinovy vlády, schválila dolní komora ruského parlamentu rezoluci, v níž se uvádí, že "neexistuje žádný historický důkaz, že by hladomor byl organizován na etnickém základě“. Nicméně nejméně 16 zemí a naposledy americký Senát v rezoluci z roku 2018 potvrdil závěry komise z roku 1988, že Stalin spáchal genocidu na ukrajinském lidu. A rozhodně by tato nedávná historie neměla být zapomínána. Také čtěte: Ponížení, které přimělo Putina, aby se pokusil znovu získat zpět ruskou slávu.

Zdroj: History, Wikipedia.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu