Před 69 lety zemřel Stalin. Zabil dvacet milionů vlastních lidí. Jeho diktátorství se mu vymstilo na konci života

Retro 06. března 2022 | 15:29 — Mirka Malá
Stalin byl přinejmenším jedním z nejhorších diktátorů všech dob. Neváhal vraždit vlastní obyvatelstvo, což se mu ovšem vymstilo, když dostal mrtvici. Jeho nejbližší okolí mu totiž záměrně neposkytlo pomoc.
Stalin byl přinejmenším jedním z nejhorších diktárorů všech dob / Depositphotos

Stalin Sovětskému svazu vládl za pomoci teroru a za jeho brutální vlády zemřely miliony jeho vlastních občanů.

Podobnost s Putinem čistě náhodná?

Zabít 20 milionů vlastních lidí nedokázal žádný diktátor na světě, ale Stalin ano. Jakmile se dostal k moci, kolektivizoval zemědělství a potenciální nepřátele nechal popravit nebo poslat do táborů nucených prací. Poté, co Lenin zemřel v roce 1924, Stalin přelstil své soupeře a vyhrál mocenský boj o kontrolu nad komunistickou stranou. Koncem dvacátých let se stal diktátorem Sovětského svazu.

Stalin vládl terorem a totalitním sevřením, aby zlikvidoval každého, kdo by mu mohl odporovat. Rozšířil pravomoci tajné policie, pobízel občany, aby se navzájem špehovali, a nechal zabít miliony lidí nebo je poslal do systému gulagů nucených prací. Během druhé poloviny 30. let Stalin zahájil tzv. velkou čistku, sérii kampaní navržených s cílem zbavit komunistickou stranu, armádu a další části sovětské společnosti těch, které považoval za hrozbu.

Pokud by vám to náhodou připomínalo ruskou současnost, tak čtěte dál. Stalin totiž kolem sebe v Sovětském svazu vybudoval kult osobnosti. Na jeho počest byla přejmenována města. Sovětské historické knihy byly přepsány, aby mu daly výraznější roli v revoluci a mytologizovaly další aspekty jeho života. Byl předmětem lichotivých uměleckých děl, literatury a hudby a jeho jméno se stalo součástí sovětské národní hymny. Cenzuroval fotografie ve snaze přepsat historii a odstranil bývalé spolupracovníky, když je nechal popravit během jeho mnoha čistek. Jeho vláda také kontrolovala sovětská média. 

Stalin neustával ani s přibývajícím věkem. Pokračoval ve vládě teroru, čistkách, popravách, vyhnanství do pracovních táborů a perzekucích, potlačoval veškerý disent a vše, co zavánělo zahraničním, zejména západním vlivem. Zavedl komunistické vlády po celé východní Evropě a v roce 1949 přivedl Sověty do jaderného věku výbuchem atomové bomby. V roce 1950 dal severokorejskému komunistickému vůdci Kim Ir Senovi povolení k invazi do Jižní Koreje podporované Spojenými státy, což byla událost, která spustila korejskou válku. Podle odhadů byl během své brutální vlády zodpovědný za smrt 20 milionů lidí. 

A jeho diktátorství se mu vymstilo na konci jeho života. Stalin, který byl v pozdějších letech stále více paranoidní, zemřel 5. března 1953 ve věku 74 let po mrtvici. Tu ale dostal o několik dní dříve, poté, co 1. března propil celou noc. Jeho okolí nemohoucího, ale stále živého Stalina nechalo ležet v jeho pokoji bez lékařské pomoci. Ta byla povolána podle některých údajů až později 2. března, nebo dokonce až 3. března. Lékaři už mu ale tak dlouho od mrtvice, kterou prodělal, nedokázali pomoci. Také čtěte: Zpět do třicátých let minulého století: Stalin nechal vyhladovět 4 miliony Ukrajinců a spáchal na tomto národu genocidu.

Zdroj: History, Wikipedia

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu