Je čas na jarní očistu organismu aneb Proč a jak tělo nelépe detoxikovat. Například pomocí ostropestřce či aloe vera

Zdraví 15. března 2022 | 07:43 — Zuzana Procházková
Každý lidský organismus je po zimě vyčerpaný. Co mu rozhodně neprospívá, jsou časté přechody z tepla do zimy, nedostatek sluníčka a zvýšený výskyt různých infekčních onemocnění. Zimní období dává tělu zkrátka pořádně zabrat. Proto je na místě mu na jaře poskytnout očistu, dobít mu energii a nadopovat jej vitaminy. A to není zdaleka vše.
Další 3 fotografie v galerii
Nastartujte na jaře metabolismus a dobijte tělu energii / Depositphotos

Minimálně jednou do roka je vhodné dopřát svému tělu důkladnou očistu. Ideální dobou pro tento detox je právě začátek jara, kdy je tělo po zimě obecně nejvíc unaveno a často lidé pozorují také nějaké to kilo navíc.

Pokud si kladete otázku, proč je vlastně jarní očista těla tolik důležitá a zda to není pouhý mýtus, odpověď je, že není. Sice je lidský organismus schopen sám o sobě zbavovat tělo škodlivin, ale někdy je dobré mu pomoci a ulevit mu. Díky tomu na jaře nastartujete metabolismus, získáte energii, vitalitu a s velkou pravděpodobností také shodíte kila nabraná přes zimu.

Pravidla správné očisty těla

  • Dodržovat pitný režim.
  • Odlehčit jídelníček.
  • Omezit co nejvíce alkohol a kávu.
  • Pravidelné procházky na čerstvém vzduchu.
  • Dostatečný spánek 7-8 hodin denně.
  • Zvýšit příjem vitaminů a minerálů.

S jarní očistou těla vám také pomůžou některé osvědčené přírodní přípravky. Kromě funkčních bylinných čajů speciálně určených pro očistu těla se doporučuje zařadit také ostropestřec mariánský, aloe vera a chlorellu.

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský je jedním z nejznámějších přírodních pomocníků v rámci očisty těla. Hlavní účinnou látkou této bodlákovité byliny je takzvaný silymarin, o jehož účincích na lidský organismus pojednává vědecká studie z roku 2016. Silymarin slouží nejen k ochraně jater a podpoře jejich správné činnosti, ale také napomáhá ke zvýšení antioxidační schopnosti krve při likvidaci volných škodlivých radikálů. V sumě tedy ostropestřec díky silymarinu detoxikuje játra a stimuluje regeneraci buněk. Ostropestřec si můžete zakoupit v různých podobách, ať už ve formě kapslí, prášku, čaje nebo oleje.

Aloe vera

Aloe vera je jistě jednou z nejpopulárnějších léčivých rostlin využívaných po celém světě jak v přírodní medicíně, tak k různým zkrášlovacím procedurám. Aloe vera posiluje obranyschopnost, je obecně silným antioxidantem a složí k detoxikaci organismu. Kromě toho má aloe vera velmi pozitivní vliv na trávení, zmírňuje napětí a únavu. Z hlediska formy užívání ji nejčastěji zakoupíte jako šťávu vyrobenou z listů. K dostání jsou však také tablety nebo například šumivé tablety.

Chlorella

O chlorelle jste určitě už někde slyšeli. Jedná se o sladkovodní řasu, jejiž hlavní přínos na lidský organismus je v tom, že jej velmi efektivně detoxikuje. Chlorella je totiž silným antioxidantem, podporuje správnou činnost jater, srdce i cév. Díky obsahu vlákniny ve speciální podobě je schopna odstraňovat těžké kovy z organismu a vytvářet zdravou střevní rovnováhu. Chlorella se nejčastěji konzumuje ve formě tablet nebo prášku, který se rozpouští ve vodě. Dále čtěte: Jak se zbavit křečových žil bez operace? Zkuste bylinné čaje, jejichž účinnost potvrzují studie.

Zdroj: National Library of Medicinehealthline.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu