Jezte šťastně. Žaludkem totiž prochází nejen láska, ale i dobrá nálada

Ostatní 24. března 2022 | 11:11 — Mirka Malá
Jíst šťastně zní jako trochu pomatená rada. Copak to jde? Ale ano. A dokonce to potvrzuje i věda. To, co jíme, totiž ovlivňuje naši náladu. A pokud jsme třeba ve stresu, pak správné jídlo dokáže zázraky.
Další 1 fotografie v galerii
Některé potraviny skutečně pomohou zlepšit náladu / Depositphotos

Jídlo opravdu může způsobovat pocit štěstí, a to proto, že až 95 % našeho serotoninu, tedy hormonu štěstí, se tvoří ve střevech. Většina z nás ví, že naše střeva jsou plná milionů bakterií a že ty produkují různé neurochemikálie, které náš mozek používá k učení, zapamatování a regulaci nálady. To je to, o čem je osa střevo-mozek. Ale to, co mnozí z nás už nevědí, je fakt, že naše střeva ve skutečnosti produkují chemikálie, díky kterým se cítíme dobře, jak píše The Stylist.

Co na to věda

Je zřejmé, že u lidí existuje mnoho důvodů, proč se mohou cítit skleslí, unavení nebo vystresovaní. Z deprese nebo jiných chronických stavů se samozřejmě vyjíst nelze. Ale je dobré vědět, že máme díky jídlu možnost posílit produkci našeho šťastného hormonu a vylepšit si náladu.

Navíc je důležité vědět, že produkce serotoninu je snížena, když trpíte zácpou a je také dobré vědět, jak vaše střeva ovlivňují vaši náladu, pokud žijete se syndromem dráždivého tračníku. A v posledních letech vědci zjistili, že zacílení na serotoninové receptory ve střevě může pomoci léčit i tuto nemoc.

Které potraviny jsou ty šťastné

Především pestrobarevné ovoce a zelenina, protože rozmanitější mikrobiom je obecně zdravější mikrobiom. Zařaďte také fermentované potraviny, protože fermentací se kultivují živé bakterie příznivé pro střevo, které mohou prospívat trávicímu systému. Zkuste třikrát týdně začlenit kimchi, kombuchu nebo jiné takové jídlo.

Zařaďte i prebiotické potraviny. Nerozpustná vláknina pomáhá vyživovat stávající mikroorganismy, které sídlí ve střevě.

A potřebný je i dostatek bílkovin, protože potřebujete tryptofan, esenciální aminokyselinu, která je prekurzorem produkce serotoninu. Tryptofan se nachází v mnoha potravinách bohatých na bílkoviny.

Jezte také mastné ryby. Obsahují omega-3 esenciální mastné kyseliny, které mohou napomáhat funkci serotoninu.

A zde je pět potravin, o kterých dietologové tvrdí, že by měly být součástí každodenního jídelníčku. Jsou to vejce, protože bylo prokázáno, že protein ve vejcích (včetně žloutku) významně zvyšuje hladinu tryptofanu v krevní plazmě. Dále tofu, sója, která je bohatá na vápník a plná tryptofanu. Třetí je ananas, který je plný serotoninu a enzymů, které mohou pomoci rozkládat bílkoviny ve střevech. Zařaďte i ořechy, ty rovněž mají vysoký obsah tryptofanu, ořechy a semena jsou také plné vlákniny, vitaminů a antioxidantů. A nakonec rýže, nebo celozrnný chléb nebo oves, což jsou sacharidy nezbytné pro udržení zdravých a šťastných střev. Také čtěte: Salátové okurky jsou prospěšné zejména pro oblast pod očima. Mají hydratační a zklidňující vlastnosti.

Zdroj: Stylist, Livi

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu