Chůze a zdraví: Vědci doporučují, kolik je třeba nachodit, abychom snížili riziko srdečních onemocnění

Zdraví 10. června 2022 | 08:25 — Pavla Krejčí
Chůze přináší nespočet benefitů, které prospívají našemu tělu. Neohlíží se na věk ani jiné dispozice, proto je vhodnou aktivitou pro všechny, kteří nejsou fanoušky cvičení. Pokud se chcete udržet v kondici, je to ta nejlepší cesta, jak se k ní dopracovat.
Chůze může být náhradou cvičení / Pixabay

Chození je nejpřirozenější pohyb, který známe. A ačkoliv je pro nás samozřejmý, může poskytnout spoustu výhod. Chůze nám pomáhá spalovat kalorie, to je však ovlivněno několika faktory – rychlostí, vzdáleností, terénem a vaší váhou.

Obyčejná procházka zlepší vaše zdraví

Podle studie prý stačí třicet minut denně pět dní v týdnů, abychom snížili riziko srdečních onemocnění. A pokud délku trasy navýšíte, případnému riziku se o to víc vzdálíte.

Špatně neučiníte, když se vydáte na procházku po jídle. Můžete tím pomoci snížit hladinu cukru v krvi. Stejně tak vám chůze pomůže ochránit klouby. Zkuste ji zařadit do své rutiny.

Cítíte se unaveni? Vyrazte na procházku. Chůze zvyšuje průtok kyslíku tělem. Rovněž produkuje hormony kortizol, epinefrin a norepinefrin, které pomáhají zvyšovat hladinu energie. Taková procházka je prý účinnější, než kdybyste vypili několik šálků kávy. 

Chůze také podle mnoha studií zlepšuje náladu. Pomáhá snižovat úzkost, depresi i negativní emoce. A pokud zvolíte rychlejší tempo, dokonce si tím můžete zajistit delší život! Dle vědců chůze průměrným tempem ve srovnání s pomalým tempem vedla ke snížení rizika smrti o 20 %. Rychlé tempo dokonce snižuje riziko o 24 %. 

Správná technika na prvním místě

Nestačí však pouze vyrazit do přírody a užívat si benefity chůze. Je dobré mít na paměti několik tipů, které vytěží z chůze to nejlepší.

  • Držte hlavu vzhůru a dívejte se před sebe.
  • Břišní svaly mějte lehce napjaté.
  • Záda by měla být rovná, nesmí být prohnutá.
  • Krk a ramena uvolněte.
  • Rukama lehce švihejte podél těla.

Vytvořte si svou rutinu

Než začněte s pravidelnou chůzí pořiďte si správnou výbavu. Pohodlné boty, které budou správnou podporou pro klenbu vaší nohy, zabrání případných nechtěným následkům. Stejně tak zvolte pohodlné oblečení, nejlépe vyrobené z tkanin, které odvádějí vlhkost.

Před samotnou chůzí se pět až deset minut pozvolna procházejte, aby se svaly připravily a zahřály. Učiňte tak i po chůzi, aby se svaly naopak ochladily. Procházku završte protažením.

Stanovte si dny a případně i čas, kdy se budete chůzi věnovat. Tělo se vám zaběhlým režimem odvděčí. Dobré je začít procházkou hned zrána. Zbavíte se únavy, nastartujete mozek a budete připraveni čelit výzvám dne s lehkostí a dobrou náladou.

Psali jsme také: Nic neovlivňuje naše tělo tolik jako voda. Získejte čistou vodu pomocí minerálních kamenů

Autorský článek, další zdroj: healthline.com

Témata: chůze, výhody, benefity
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu