Zkuste kávu vyměnit za čaj matcha. Dodá vám energii a zlepší pleť

Zdraví 06. července 2022 | 10:23 — Pavla Krejčí
Hektická doba často způsobuje nedostatek energie, proto se uchylujeme k pití kávy, která ale mnohdy přináší nežádoucí vedlejší účinky. Přitom existuje mnohem lepší varianta, která pomůže ztracenou energii znovu získat. Řeč je o japonském zeleném čaji Matcha Tea, který mimo jiné působí i na celkové zdraví těla.
Matcha má pozitivní účinky na vše zdraví / Unsplash

Zatímco káva po staletí patří mezi oblíbené konzumní nápoje, matcha je práškový druh japonského zeleného čaje, jehož popularita teprve v posledních letech celosvětově roste. O slibných zdravotních účincích matchy jste patrně už slyšeli, ale možná si nejste jisti, zda jsou její účinky opravdu prokazatelné. Zjistěte, v čem je matcha tak výjimečná a jaký názor mají vědci.

Co je matcha?

Matcha je druh zeleného čaje, který se vyrábí z celých čajových lístků. Pěstuje se z rostlin, které podléhají přesnému a uspořádanému procesu pěstování. Tato rostlina nachází původní kořeny v Číně a Japonsku. Lauren Danson, generální ředitelka společnosti Mizuba Tea Co., říká: „Matcha bude vždy práškový zelený čaj, ale žádný práškový zelený čaj vyrobený mimo Japonsko nebude ve své podstatě matcha."

Matcha slibuje silnější energii než káva

Oba nápoje jsou nabité antioxidanty, které zmírňují škodlivé účinky oxidačního stresu v těle. Liší se však účinky kofeinu. Dodávají tělu energii, ale každý z nápojů funguje na jiném principu. Káva je opravdu silný stimulant a během 15-30 minut po požití cítíte přísun energie. Nicméně stejně rychle hladina kofeinu klesá a tělo se podle toho zachová. Můžete pociťovat rychlé výkyvy v pocitech vyčerpání a únavy. Další šálek kávy sice tomuto stavu zabrání, tím se však ocitáte v nekonečném koloběhu, který může mít v konečném důsledku negativní vliv na vaše zdraví.

Jestliže chcete dobít energii na delší dobu, zapomeňte na kávu a dejte šanci matcha čaji. Díky obsaženým aminokyselinám, které kofein do těla uvolňují postupně, zabráníte zbytečným výkyvům, které způsobuje pití kávy. Energie je sice navyšována pomaleji, avšak díky stabilnímu přísunu kofeinu působí matcha až 6 hodin. Váš organismus je díky tomu méně zatížen a dokáže se s kofeinem poprat šetrněji.

Bohatá na antioxidanty

Matcha je bohatá na katechiny, které působí jako přírodní antioxidanty. Pomáhají stabilizovat škodlivé volné radikály způsobující poškození buněk. Listy matchy také obsahují velké množství chlorofylu, který právě napomáhá při vyplavování škodlivých látek.

Výhodou matchy je, že konzumujete prášek, který obsahuje celý nadrcený list. Díky tomu tělo přijímá všechny důležité živiny a využívá přítomné antioxidanty na maximum. Rovněž obsahuje vitamíny A, C, E, stopové množství minerálů a zhruba 30 % vlákniny.

Napomáhá zlepšit kardiovaskulární zdraví

Zdravotní onemocnění srdce postihují poměrně velký počet lidí. Studie ukázala, že matcha může nemocím předcházet. Bylo prokázáno, že zelený čaj snižuje hladinu celkového a „špatného“ LDL cholesterolu a také triglyceridů. V kombinaci s vyváženou stravou a zdravým životním stylem napomůžete správné funkci vašeho srdce a ochráníte se před nemocemi.

Boj proti rakovině

Složky obsažené v zeleném matcha čaji byly mnohokrát zkoumány pro jejich protirakovinné vlastnosti. Jedna studie v Cancer Causes & Control sestávající z více než 1400 jedinců zjistila, že konzumace zeleného čaje byla spojena s nižším rizikem rakoviny žaludku.

Získáte zdravou a zářící pleť

Matcha je dobrá nejen na vnitřní problémy, ale její projevy zaznamenáte i na pokožce.

Složky zeleného čaje mohou být užitečné lokálně pro podporu regenerace kůže, hojení ran nebo léčbu určitých epiteliálních stavů, jako jsou afty, lupénka, růžovka a aktinická keratóza,“ uvádí studie Food Research International.

Colleen Tylerová, naturopatická lékařka, říká: „Sloučeniny jako kofein a EGCG dělají z matchy perfektní doplněk vaší rutiny v péči o pleť a lze ji také použít jako jednoduchou pleťovou masku, která pomůže zmírnit zarudnutí a dodá vaší pleti zdravý lesk.“ Psali jsme také: Vědci říkají, jaké jsou zdravotní přínosy jahod. Pomáhají předcházet rakovině a mají vliv na zdraví srdce.

Autorský článek, další zdroj: healthline.com, forbes.com

Témata: matcha, zdraví, energie, pleť
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu