Vědci říkají, jaké jsou zdravotní přínosy jahod. Pomáhají předcházet rakovině a mají vliv na zdraví srdce

Zdraví 30. června 2022 | 12:31 — Pavla Krejčí
Sladké a šťavnaté jahody jsou neodmyslitelně spjaté s letní zahrádkou. Nejenže skvěle vypadají a chutnají, ale také nabízí spoustu zdravotních výhod. Vědci odhalují, jaké přínosy mohou na vaše zdraví mít.
Jahody mohou dobrý vliv na imunitu / Pixabay

Tyto jasně červené plody vznikly křížením dvou druhů ledních jahod ze Severní Ameriky a Chile. A taky je jejich složení slušně „nadupané“, protože jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C a manganu, ale také obsahují velké množství vitaminu B9 a draslíku. Díky tomu nabízí nespočet zdravotních výhod, které pomáhají našemu tělu správně fungovat. V rámci výživné stravy mohou pomoci předcházet různým problémům. Zjistěte, které to jsou.

Dopřejte si imunitu

„Jahody jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C," říká dietoložka z Toronta Madeleine Edwardsová. Tento vitamin je pro naše tělo důležitý, a proto je třeba si ho dopřávat v pravidelných dávkách. Vitamin C je známým posilovačem imunity a také silným, rychle působícím antioxidantem.

Zdraví srdce

Konzumace jahod je spojena se sníženým rizikem mnoha chronických onemocnění. Podle studie mohou zlepšit zdraví srdce – mají pozitivní vliv na cholesterol, krevní tlak a funkci krevních destiček. 

Jahody mohou dále podle výzkumů zlepšit antioxidační stav krve, snížit oxidační stres a zánět, zlepšit funkci cév nebo snížit škodlivou oxidaci špatného cholesterolu.

Vláknina a regulace krevního cukru

Pro zdravé trávení je nezbytná vláknina. Z jejího nedostatku vznikají mnohé problémy jako je zácpa nebo zánět střev. Vláknina také může pomáhat při boji s cukrovkou 2. typu.

„Vláknina pomáhá zpomalit vstřebávání cukrů (tj. glukózy) v krvi," říká Edwards. „V důsledku toho si dospělí, kteří zvládají cukrovku, mohou užívat jahody – s mírou – ve své stravě." 

Jahody podle výzkumů zpomalují trávení glukózy a snižují výkyvy glukózy i inzulínu po jídle bohatém na sacharidy.

Prevence rakoviny

Rakovina dnes bohužel patří mezi nemoci, které postihují velkou část populace. Tvorba rakoviny je často spojena s oxidačním stresem a chronickým zánětem. Právě s těmito aspekty jahody dokáží bojovat.

Ochranné účinky jahod mohou spočívat v kyselině ellagové, u které bylo prokázáno, že zastavuje růst rakovinných buněk. 

„Bylo prokázáno, že kyselina ellagová poskytuje protirakovinné vlastnosti, jako je potlačení růstu rakovinných buněk," říká Edwardsová. „Jahody také obsahují antioxidanty lutein a zeathanciny. Antioxidanty jsou lapače volných radikálů a neutralizují potenciálně negativní účinek, který mohou mít na naše buňky.“

Psali jsme také: Proč si dopřát během léta meloun každý den: podporuje imunitu, bojuje proti zánětům a zlepšuje trávení

Další zdroj: healthline.com, besthealthmag.ca

Témata: jahody, přínosy, vědci
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu