Vědci říkají, jaké jsou zdravotní přínosy jahod. Pomáhají předcházet rakovině a mají vliv na zdraví srdce

Zdraví 30. června 2022 | 12:31 — Pavla Krejčí
Sladké a šťavnaté jahody jsou neodmyslitelně spjaté s letní zahrádkou. Nejenže skvěle vypadají a chutnají, ale také nabízí spoustu zdravotních výhod. Vědci odhalují, jaké přínosy mohou na vaše zdraví mít.
Jahody mohou dobrý vliv na imunitu / Pixabay

Tyto jasně červené plody vznikly křížením dvou druhů ledních jahod ze Severní Ameriky a Chile. A taky je jejich složení slušně „nadupané“, protože jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C a manganu, ale také obsahují velké množství vitaminu B9 a draslíku. Díky tomu nabízí nespočet zdravotních výhod, které pomáhají našemu tělu správně fungovat. V rámci výživné stravy mohou pomoci předcházet různým problémům. Zjistěte, které to jsou.

Dopřejte si imunitu

„Jahody jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C," říká dietoložka z Toronta Madeleine Edwardsová. Tento vitamin je pro naše tělo důležitý, a proto je třeba si ho dopřávat v pravidelných dávkách. Vitamin C je známým posilovačem imunity a také silným, rychle působícím antioxidantem.

Zdraví srdce

Konzumace jahod je spojena se sníženým rizikem mnoha chronických onemocnění. Podle studie mohou zlepšit zdraví srdce – mají pozitivní vliv na cholesterol, krevní tlak a funkci krevních destiček. 

Jahody mohou dále podle výzkumů zlepšit antioxidační stav krve, snížit oxidační stres a zánět, zlepšit funkci cév nebo snížit škodlivou oxidaci špatného cholesterolu.

Vláknina a regulace krevního cukru

Pro zdravé trávení je nezbytná vláknina. Z jejího nedostatku vznikají mnohé problémy jako je zácpa nebo zánět střev. Vláknina také může pomáhat při boji s cukrovkou 2. typu.

„Vláknina pomáhá zpomalit vstřebávání cukrů (tj. glukózy) v krvi," říká Edwards. „V důsledku toho si dospělí, kteří zvládají cukrovku, mohou užívat jahody – s mírou – ve své stravě." 

Jahody podle výzkumů zpomalují trávení glukózy a snižují výkyvy glukózy i inzulínu po jídle bohatém na sacharidy.

Prevence rakoviny

Rakovina dnes bohužel patří mezi nemoci, které postihují velkou část populace. Tvorba rakoviny je často spojena s oxidačním stresem a chronickým zánětem. Právě s těmito aspekty jahody dokáží bojovat.

Ochranné účinky jahod mohou spočívat v kyselině ellagové, u které bylo prokázáno, že zastavuje růst rakovinných buněk. 

„Bylo prokázáno, že kyselina ellagová poskytuje protirakovinné vlastnosti, jako je potlačení růstu rakovinných buněk," říká Edwardsová. „Jahody také obsahují antioxidanty lutein a zeathanciny. Antioxidanty jsou lapače volných radikálů a neutralizují potenciálně negativní účinek, který mohou mít na naše buňky.“

Psali jsme také: Proč si dopřát během léta meloun každý den: podporuje imunitu, bojuje proti zánětům a zlepšuje trávení

Další zdroj: healthline.com, besthealthmag.ca

Témata: jahody, přínosy, vědci
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Nejzdravější káva je filtrovaná, shodují se studie. Může...

Peugeot slaví 130 let závodění. Fascinující výstava...

Březen je ideální čas na jarní restart trávníku:...

Jaro je ideální čas na přípravu zahrady: Přilákejte...

Vůně benzínu sponzory neláká, dnešní motorsport je ve...

Domácí vaječný koňak jako krásný dárek. S vynikající...

Zavřít reklamu