Vědci říkají, jaké jsou zdravotní přínosy jahod. Pomáhají předcházet rakovině a mají vliv na zdraví srdce
Tyto jasně červené plody vznikly křížením dvou druhů ledních jahod ze Severní Ameriky a Chile. A taky je jejich složení slušně „nadupané“, protože jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C a manganu, ale také obsahují velké množství vitaminu B9 a draslíku. Díky tomu nabízí nespočet zdravotních výhod, které pomáhají našemu tělu správně fungovat. V rámci výživné stravy mohou pomoci předcházet různým problémům. Zjistěte, které to jsou.
Dopřejte si imunitu
„Jahody jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C," říká dietoložka z Toronta Madeleine Edwardsová. Tento vitamin je pro naše tělo důležitý, a proto je třeba si ho dopřávat v pravidelných dávkách. Vitamin C je známým posilovačem imunity a také silným, rychle působícím antioxidantem.
Zdraví srdce
Konzumace jahod je spojena se sníženým rizikem mnoha chronických onemocnění. Podle studie mohou zlepšit zdraví srdce – mají pozitivní vliv na cholesterol, krevní tlak a funkci krevních destiček.
Jahody mohou dále podle výzkumů zlepšit antioxidační stav krve, snížit oxidační stres a zánět, zlepšit funkci cév nebo snížit škodlivou oxidaci špatného cholesterolu.
Vláknina a regulace krevního cukru
Pro zdravé trávení je nezbytná vláknina. Z jejího nedostatku vznikají mnohé problémy jako je zácpa nebo zánět střev. Vláknina také může pomáhat při boji s cukrovkou 2. typu.
„Vláknina pomáhá zpomalit vstřebávání cukrů (tj. glukózy) v krvi," říká Edwards. „V důsledku toho si dospělí, kteří zvládají cukrovku, mohou užívat jahody – s mírou – ve své stravě."
Jahody podle výzkumů zpomalují trávení glukózy a snižují výkyvy glukózy i inzulínu po jídle bohatém na sacharidy.
Prevence rakoviny
Rakovina dnes bohužel patří mezi nemoci, které postihují velkou část populace. Tvorba rakoviny je často spojena s oxidačním stresem a chronickým zánětem. Právě s těmito aspekty jahody dokáží bojovat.
Ochranné účinky jahod mohou spočívat v kyselině ellagové, u které bylo prokázáno, že zastavuje růst rakovinných buněk.
„Bylo prokázáno, že kyselina ellagová poskytuje protirakovinné vlastnosti, jako je potlačení růstu rakovinných buněk," říká Edwardsová. „Jahody také obsahují antioxidanty lutein a zeathanciny. Antioxidanty jsou lapače volných radikálů a neutralizují potenciálně negativní účinek, který mohou mít na naše buňky.“
Psali jsme také: Proč si dopřát během léta meloun každý den: podporuje imunitu, bojuje proti zánětům a zlepšuje trávení
Další zdroj: healthline.com, besthealthmag.ca