Zdravotní přínosy vodního melounu. Zlepší stav pokožky a může mít dokonce i protirakovinné účinky

Zdraví 07. května 2022 | 11:08 — Pavla Krejčí
Meloun je sladký a šťavnatý, díky tomu je perfektní na uhašení žízně i pro osvěžení. Víte ale, že může prospívat v mnoha ohledech vašemu zdraví?
Meloun má pozitivní účinky na zdraví člověka. / Pixabay

1. Vitaminová bomba

Meloun je nabitý mnoha živinami, včetně antioxidantů a vitamínů A a C. Má také relativně nízký obsah kalorií. Meloun je bohatým zdrojem citrulinu, aminokyseliny, která může zlepšit výkon při cvičení.

Je zajímavé, že meloun byl nejspíš poprvé domestikován před více než 4 000 lety v severovýchodní Africe.

2. Hydratace

Meloun obsahuje 92 % vody. Právě vysoký obsah vody v melounu pomáhá udržet tělo hydratované, což podporuje celkové zdraví, ale také pocit sytosti. Díky tomu může napomáhat při regulaci hmotnosti.

3. Protirakovinnové účinky

Ačkoliv jsou tyto účinky nejisté, někteří vědci se shodují na tom, že meloun může pozitivně působit proti rakovině. Přispívají tomu především rostlinné sloučeniny jako je lykopen a cucurbitacinu E. Příjem lykopenu může být spojen s nižším rizikem některých typů rakoviny, jako je rakovina prostaty a kolorektální karcinom. Snižuje krevní hladinu inzulínu podobného růstovému faktoru (IGF), hormonu, který podporuje dělení buněk. 

4. Může zlepšit zdraví srdce

Živiny přítomné v melounu mohou podporovat zdraví srdce. Podle studie pojednávající o výhodách melounu , totiž obsahuje hořčík, draslík, vitamíny A, B6, C a tím pozitivně působí na funkci srdce. Studie dále tvrdí, že lykopen napomáhá snížit cholesterol a krevní tlak. Meloun rovněž obsahuje citrulin, aminokyselinu, která může zvýšit hladinu oxidu dusnatého v těle. Ten pomáhá rozšiřovat cévy, což vede ke snížení krevního tlaku.

5. Zdraví pokožky

Krásná a zdravá pleť, nebo pevné vlasy? I takové přínosy může mít konzumace melounu, především díky přítomnosti vitamínů A a C. Vitamin C pomáhá vašemu tělu vytvářet kolagen, protein, který udržuje pokožku pružnou a vlasy silné. Studie zjistila, že vyšší příjem vitamínu C z jídla může snížit šance na vznik vrásek a suché pokožky. Vitamin A je důležitý pro pokožku, jelikož pomáhá vytvářet a opravovat kožní buňky. 

6. Trávení

Díky vysokému obsahu vody a výskytu vlákniny meloun podporuje trávení a pravidelnost stolice, čímž tedy pomáhá těm, kdo trpí zácpou.

TIP: Vyrobte si zdravé smoothie. Vodní meloun nejlépe zkombinujte s pomerančovým džusem. Odšťavňováním se rozkládá vláknina, takže se cukr snadněji vstřebává. Lidé s cukrovkou by měli zvážit spíše konzumaci čerstvého melounu po kouskách.

Psali jsme také: Pravidelná konzumace banánů vám dokáže pomoci omezit množství břišního tuku

Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, livescience.com 

Témata: meloun, zdraví, přínosy
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu