Kundalini jóga je jóga uvědomění a jejím účelem je aktivovat energii, která je umístěna ve spodní části vaší páteře

Zdraví 18. října 2022 | 13:44 — Pavla Krejčí
Klasickou jógu dozajista znáte. Říká vám však něco kundalini jóga? Kromě cviků zapojuje další aktivity jako zpěv a dechová cvičení. Jejím účelem je aktivovat vaši energii kundalini, která je umístěna ve spodní části vaší páteře.
Při kundalini józe pocítíte uvědomění / Depositphotos

Podle názvu si možná řeknete, čeho se tato jóga týká, nenechte se však ovlivnit pojmenováním. Ve skutečnosti je úplně nevinné. Kundalini jóga je forma jógy, která zahrnuje zpívání, zpěv, dechová cvičení a opakující se pozice. Jejím účelem je aktivovat vaši energii kundalini, která se jinak také nazývá šakti. Jedná se o duchovní energii, která bývá umístěna ve spodní části vaší páteře. Zde se nacházejí čakry, jejichž síla je při cvičení využívána. Při praktikování jógy tato energie zvyšuje vaše vědomí a pomáhá vám přemýšlet mnohem obšírněji. Proto se někdy tato praxe také nazývá „jóga uvědomění“.

Navzdory tomu, že se kundalini jóga praktikuje po celém světě, její přesný původ není znám. Koncept energie kundalini existuje po staletí a jeho praktikování bylo zmíněno již ve starověkých védských textech z roku 1000 př. n. l. Nejvíce je spojována s Yogi Bhajanem, učitelem jógy z Pákistánu. Jemu se připisuje její zavedení do západních zemí v 60. letech.

Samotný termín „kundalini“ pochází ze sanskrtského slova „kundal“, což znamená „kruhový“. Souvisí také se stočeným hadem, jelikož se mu podle praktikujících energie kundalini podobá – sedí na základně vaší páteře, spí a nehýbe se.

V této józe se využívají čakry, které jsou rozděleny do sedmi energetických center ve vašem těle. Obsahují kořenovou čakru, sakrální čakru, námořní čakru, srdeční čakru, krční čakru, čakru třetího oka a korunní čakru. Díky tomu, že energie kundalini stoupá od spodní částí páteře vzhůru, cítíte se ve větší pohodě. Pravidelné cvičení údajně vede k duchovnímu osvícení. Tomu se říká „probuzení kundalini“.

Soustřeďte se na dýchání a zpěv

Kundalini jóga se skládá ze šesti hlavních složek, které se provádějí v následujícím pořadí:

• Úvodní chorál – každá lekce začíná úvodním zpěvem, také známým jako naladění.
• Pránájáma nebo rozcvička – budete dělat dechová cvičení zvaná pránájáma a někdy také pohyby na protažení páteře, clem pránájámy je nácvik kontroly dechu.
• Kriya – jedná se o sekvenci pozic, pránájámy, poloh rukou, zvuků a meditace
• Relaxace – umožňuje vašemu tělu a mysli vnímat účinky krije.
• Rozjímání – instruktor vás provede meditací k uvědomění.
• Závěrečný chorál – lekce končí závěrečným zpěvem.

Duchovní i fyzické výhody

Stejně jako jiné formy jógy může pomoci zmírnit stres a úzkost. Při pravidelném praktikování pocítíte znatelné změny. Vedle toho zlepšuje kognitivní funkce, vaše mysl je otevřenější a mnohem snáze se vám přemýšlí.

Nepůsobí pozitivně pouze na fyzičku a správnou funkci těla, ale také posiluje vnímání sebe sama. Tato jóga může zlepšit pozitivitu těla a sebepřijetí. Podle vědců také pomáhá při léčbě poruch příjmu potravy právě pomocí toho, že sami sebe vnímáte v lepším světle a nehodnotíte se tak příkře.

S tím souvisí i jisté duchovní osvícení. Věří se, že jak se vaše energie kundalini probouzí, duchovně se propojujete nejen sami se sebou, ale také s ostatními lidmi. Kundalini jóga přináší více empatie, zvýšenou kreativitu, vyšší charisma i vnitřní mír.

Pokud tíhnete k duchovnější rovině, a zároveň chcete protáhnout svaly, je kundalini jóga tou pravou. Psali jsme také: Je ideální čas na sběr šípků. Ve starověku a středověku byly nedílnou součástí bylinného léčitelství

Autorský článek, další zdroje: healthline.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu