Pravda o celozrnném pečivu. Co si vlastně nosíme z obchodu domů?
Většina módních diet nedoporučuje konzumovat chléb vůbec. Internetem se valí jedna informace za druhou, proč by měl být úplně vynechán z našeho jídelníčku. A co bezlepková strava? Další módní vlna, která rozvířila vodu ve stravování. V rozporu s historickou zkušeností lidstva i realitou současného výzkumu nás přesvědčují, že obiloviny poškozují zdraví každého člověka a způsobují více onemocnění než tabák, alkohol a uzeniny dohromady. Ale pravda je jiná!
Celozrnný chléb má přednost
Obiloviny jsou důležitým zdrojem živin. Získáváme z nich velkou část denní dávky bílkovin, stejně jako škrobových látek, které jsou pro tělo zdrojem energie. Obiloviny v sobě ukrývají cenné výživné látky jako vlákninu, vitamíny B a E a minerální látky, zejména hořčík, draslík, vápník, fosfor a zinek.
Ale abychom je co nejvíce využili, je důležité místo bílé mouky preferovat celozrnné pečivo a chléb! To se však snadno řekne, když z regálů v obchodech na vás "číhají" různé pekárenské výrobky různých barev. Nevíte, které z nich jsou vhodné? Předkládáme malý přehled, který vám výběr možná trochu usnadní.
Jednotlivé druhy pečiva
- Bílé pečivo se vyrábí z bílé mouky (nejčastěji pšeničné). Z obilných zrn se nejdříve odstraní vnější obaly a pak se následně semelou na jemnou mouku. Odstraněním vnějších zrn jsou však odstraněny cenné minerály, vitamíny a vlákniny. Nízký obsah vlákniny v bílé mouce vede k vysokému glykemickému indexu. Chléb a pečivo vyrobené z bílé mouky je považováno za biologicky málo hodnotné potraviny a jejich častá konzumace vede ke zvýšenému riziku obezity a vzniku různých zdravotních potíží a onemocnění.
- Dávejte pozor na tmavé pečivo. Je to zavádějící označení. Jeho tmavá barva vytváří dojem, že se jedná o zdravější celozrnný chléb. Je ale ve skutečnosti vyrobeno z bílé mouky, do které se přidává trochu otrub. Tmavou barvu pečivo získá přidáním karamelu.
- Vícezrnný chléb je vyrobený z bílé mouky několika druhů obilných zrn. V některých najdeme například i luštěniny (pražená sója apod.) nebo olejnatá semena (len, sezam atd.) v celkovém množství max. 10%, což je zcela zanedbatelné ve vztahu k použité bílé mouce.
- Cereální nebo "fit" pečivo rovněž vyvolává dojem, že je zdraví prospěšné, či dokonce vyvolává dojem, že se jedná o celozrnné pečivo. Označení "cereální" znamená, že je pečivo vyrobené z cereálií, čili z bílé mouky.
- Další zklamání je grahamové pečivo. To se ve většině případů nevyrábí z grahamové mouky připravené originálním postupem (otruby a zrna se melou samostatně, ale pak se opět spojí a smíchají v původním poměru), ale pouze přidáváním otrub do bílé mouky během přípravy těsta. V grahamovém pečivu je proto obsah otrub proměnlivý a menší než v originální grahamové mouce.
- Celozrnný chléb je vyroben z celozrnné mouky. Ta vzniká semletím celého obilného zrna včetně obalu (otrub) a klíčku, čímž se v mouce zachovají i vitamíny, minerály a vláknina celého zrna. Chléb má tak vysokou biologickou hodnotu a nižší glykemický index. Člověk je déle sytý než po chlebu z bílé mouky. Pečivo či chléb označené jako celozrnné, by mělo obsahovat alespoň 70% celozrnné mouky z celkového množství použité mouky.