Úskalí sycených nápojů. Jak nám škodí bublinková voda?
Jedním z nejdůležitějších pravidel pro zachování zdraví je dostatečný pitný režim. Úplně ideální je dodržovat ho pomocí čisté obyčejné vody. Někdo pije ale třeba jen vodu perlivou.
Bublinky vytváří ve vodě kysličník uhličitý CO2. Pokud jím vodu nasytíme hodně a ve větším množství ho také vypijeme, vyvolá plyn v žaludku lehké překrvení, zvětší vylučování žaludečních šťáv a zrychlí průchod potravy žaludkem i trávicím ústrojím. To ale není výhodné pro lidi, kteří se snaží hubnout. Ti potřebují, aby strava procházela zažívacím traktem co nejpomaleji a pocit sytosti jim vydržel co nejdéle.
Plyn však může v žaludku vyvolat nepříjemné tlaky, lehce podráždit citlivou sliznici a vyvolat například Roemheldův syndrom. Avšak uměle dodávaný oxid uhličitý nepřináší nic, co by organismu bylo k užitku. Mnoho lidí pije sycené nápoje prostě proto, že jim to chutná. Příjemné brnění v ústech, které bublinky přinášejí, však může výrobce využít k překrytí chuti, kterou by jinak spotřebitel třeba nevyhledával.
Sycené nápoje mohou také paradoxně přispět k nedostatku tekutin. Bublinky tělo ošidí a to rychleji dojde k závěru, že vody už bylo dost. Plyn v zažívacím ústrojí také přispívá k nadýmání.
Že není pití perlivé vody příliš prospěšné, ještě neznamená, že může zdravého člověka nějak ohrozit. Organismus většinu diskutabilních efektů zvládne. V naprosté většině případů to zvládne i nemocný nebo starší člověk, otázkou ale je, zda to není zbytečná zátěž.