Je čas na jarní očistu organismu aneb Proč a jak tělo nelépe detoxikovat. Například pomocí ostropestřce či aloe vera

Zdraví 15. března 2022 | 07:43 — Zuzana Procházková
Každý lidský organismus je po zimě vyčerpaný. Co mu rozhodně neprospívá, jsou časté přechody z tepla do zimy, nedostatek sluníčka a zvýšený výskyt různých infekčních onemocnění. Zimní období dává tělu zkrátka pořádně zabrat. Proto je na místě mu na jaře poskytnout očistu, dobít mu energii a nadopovat jej vitaminy. A to není zdaleka vše.
Další 3 fotografie v galerii
Nastartujte na jaře metabolismus a dobijte tělu energii / Depositphotos

Minimálně jednou do roka je vhodné dopřát svému tělu důkladnou očistu. Ideální dobou pro tento detox je právě začátek jara, kdy je tělo po zimě obecně nejvíc unaveno a často lidé pozorují také nějaké to kilo navíc.

Pokud si kladete otázku, proč je vlastně jarní očista těla tolik důležitá a zda to není pouhý mýtus, odpověď je, že není. Sice je lidský organismus schopen sám o sobě zbavovat tělo škodlivin, ale někdy je dobré mu pomoci a ulevit mu. Díky tomu na jaře nastartujete metabolismus, získáte energii, vitalitu a s velkou pravděpodobností také shodíte kila nabraná přes zimu.

Pravidla správné očisty těla

  • Dodržovat pitný režim.
  • Odlehčit jídelníček.
  • Omezit co nejvíce alkohol a kávu.
  • Pravidelné procházky na čerstvém vzduchu.
  • Dostatečný spánek 7-8 hodin denně.
  • Zvýšit příjem vitaminů a minerálů.

S jarní očistou těla vám také pomůžou některé osvědčené přírodní přípravky. Kromě funkčních bylinných čajů speciálně určených pro očistu těla se doporučuje zařadit také ostropestřec mariánský, aloe vera a chlorellu.

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský je jedním z nejznámějších přírodních pomocníků v rámci očisty těla. Hlavní účinnou látkou této bodlákovité byliny je takzvaný silymarin, o jehož účincích na lidský organismus pojednává vědecká studie z roku 2016. Silymarin slouží nejen k ochraně jater a podpoře jejich správné činnosti, ale také napomáhá ke zvýšení antioxidační schopnosti krve při likvidaci volných škodlivých radikálů. V sumě tedy ostropestřec díky silymarinu detoxikuje játra a stimuluje regeneraci buněk. Ostropestřec si můžete zakoupit v různých podobách, ať už ve formě kapslí, prášku, čaje nebo oleje.

Aloe vera

Aloe vera je jistě jednou z nejpopulárnějších léčivých rostlin využívaných po celém světě jak v přírodní medicíně, tak k různým zkrášlovacím procedurám. Aloe vera posiluje obranyschopnost, je obecně silným antioxidantem a složí k detoxikaci organismu. Kromě toho má aloe vera velmi pozitivní vliv na trávení, zmírňuje napětí a únavu. Z hlediska formy užívání ji nejčastěji zakoupíte jako šťávu vyrobenou z listů. K dostání jsou však také tablety nebo například šumivé tablety.

Chlorella

O chlorelle jste určitě už někde slyšeli. Jedná se o sladkovodní řasu, jejiž hlavní přínos na lidský organismus je v tom, že jej velmi efektivně detoxikuje. Chlorella je totiž silným antioxidantem, podporuje správnou činnost jater, srdce i cév. Díky obsahu vlákniny ve speciální podobě je schopna odstraňovat těžké kovy z organismu a vytvářet zdravou střevní rovnováhu. Chlorella se nejčastěji konzumuje ve formě tablet nebo prášku, který se rozpouští ve vodě. Dále čtěte: Jak se zbavit křečových žil bez operace? Zkuste bylinné čaje, jejichž účinnost potvrzují studie.

Zdroj: National Library of Medicinehealthline.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu