Super trik, jak vrátit starým ořechům jejich lahodnou chuť
Vlašský ořech je v Čechách velmi oblíbený. Aby ne, když na vesnici roste téměř v každé zahradě. Odborníci vlašské ořechy zařadili mezi nejzdravější potraviny vůbec a doporučují konzumovat alespoň hrst denně.
Proč jíst ořechy?
Vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem tuků a jejich pravidelná konzumace v menších porcích vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, snížení rizika infarktu, zvýšení potence a ke zlepšení nálady. Díky vysoké hodnotě vitamínu E, jsou ořechy řazeny mezi top 10 antioxidačních potravin. Tady jsou důvody, proč bychom si měli dopřát hrst ořechů denně.
Co ještě obsahují?
- vitamín B
- zinek
- měď
- mangan
- fosfor
- draslík
- nenasycené mastné kyseliny
- bílkoviny
- sacharidy
V českých domácnostech se nejvíce využívají vlašské ořechy, které jsou považovány za typického představitele ořechů, byť z botanického hlediska se vlastně jedná o peckovice. Ale znáte to. Necháte ořechy rok ve spižírně, a pokud vám úplně nežluknou, již nemají tak lahodnou chuť jako ty čerstvé. Proč by se měly namáčet všechny ořechy a na jak dlouho? Více jsme psali zde.
Tady pro vás máme osvědčenou radu, jak jim vrátit výbornou chuť. Namočte vyloupané ořechy do misky s vodou. Ořechy by měly být ve vodě louhovány minimálně 24 hodin. Během té doby je dobré vodu vyměnit, stačí 2x-3x. Není to časově nijak náročné, ale výsledek vás určitě překvapí. Ořechy, které tímto způsobem získáte, jsou velmi lahodné a téměř k nerozeznání od těch z nové sklizně.