Jíte často vejce? Senzační zjištění, které byste nečekali ani náhodou

Zdraví 09. července 2018 | 11:13 — Monika Moorová
Jednou se dozvíme, že jsou vejce zdravá, pak je odborníci zatracují. Vejce patří k nejkontroverznějším potravinám naší kuchyně. Důvodem je podezření, že přispívají k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Nejnovější studie ale pořádně překvapila.
Další 3 fotografie v galerii
Jak to s tou prospěšností vajec tedy je? / Shutterstock

Podle posledních poznatků by lidé, kteří do svého jídelníčku zařadí jedno vejce denně, mohli výrazněji snížit riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění. Vejce jsou vydatným zdrojem bílkovin, vitamínů a dalších bioaktivních složek včetně cholesterolu. Ten však podle vědců nemusí být důvodem k obavám.

Kardiovaskulární onemocnění zabíjejí miliony lidí. Ve většině západních zemí si životy bere zejména ischemická choroba srdeční. Kdyby lidstvo našlo způsob, jak počet úmrtí snížit, byl by to úspěch. Tým vědců vedený profesorem Limingem Li prozkoumal nejprve údaje přibližně půl milionu dospělých Číňanů ve věku 30 až 79 let. Vědci sledovali, jak často konzumovali během čtyř let vejce a zda to mělo nějaký vliv na jejich zdravotní stav. Na základě zjištěných výsledků tvrdí, že studie vysokou korelaci mezi častou konzumací vajec a ischemickou chorobou srdeční mrtvicí nepotvrdila. 

Vejce jako prevence?

Do nové studie pak zapojili více než 400 tisíc zdravých lidí bez nádorových onemocnění, cukrovky nebo kardiovaskulárních onemocnění. Přibližně 13 procent účastníků běžně konzumovalo méně než jedno vejce denně, 9 procent konzumovalo vejce zřídka nebo nikdy. Jsou zdravější bílky nebo žloutky? Více se dočtete zde.

Paradoxně, lidé, kteří jedli vejce denně, resp. měli vejce ve stravě častěji, nevykazovali tak vysoké riziko kardiovaskulárních onemocnění jako ti, jejichž jídelníček zahrnoval vejce jen příležitostně. Nejvíce však překvapilo zjištění, že denní konzumenti vajec měli o čtvrtinu snížené riziko úmrtí na hemoragickou mrtvici.

Snížené však bylo i riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění (o 18 procent) a ischemické choroby srdeční (o 12 procent). Na základě těchto výsledků se vědci domnívají, že mírná spotřeba vajec (jedno vejce denně), může snížit riziko srdečně-cévních onemocnění. Pokud vás trápí malý kaz, můžete se ho zbavit pomocí skořápky z bio vajec. Více si přečtěte v jiném článku.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Je vaším snem zažít pulsující atmosféru nejslavnějšího...

Chtěli byste vědět, jaká zima nás letos čeká? Sledujte...

5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Jak vytvořit dokonalou zahradní oázu: Tipy a triky

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Zavřít reklamu