Je čas skoncovat s jedním z největších mýtů o soli
Ze všech stran slyšíme, jak je strava s vysokým obsahem soli nebezpečná pro srdce. Zvyšuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Proto bychom příjem soli měli omezit. O jejím nedostatku však každý mlčí, přitom i ten může našemu tělu pořádně škodit!
Podle specialistů na zdravé srdce však mnozí zapomínají na jednu věc. Solení je samo o sobě potřebné. Pokud naopak budete jídlo málo solit, hrozí, že přiberete na váze. Nejen nadměrné používání, ale i nedostatečné množství soli je pro lidský organismus škodlivé. Pokud máme totiž nedostatek soli, máme větší chuť na cukr. Tělo začne v tu chvíli uvolňovat více inzulínu, který zadržuje tuk. Hrozí riziko nárůstu hmotnosti a rovněž rozvoje diabetu typu II.
Jednoduše, sůl nepodceňovat. Potřebujeme ji k tomu, abychom přežili. Je nebezpečné tvrdit, abychom příliš nesolili. Mnozí sůl vyloučí úplně z jídelníčku nebo omezí na minimum, což není pro organismus dobré. Která je zdravější a proč? Psali jsme v jiném článku.
Sůl naše tělo potřebuje, neboť snižuje riziko mrtvice a infarktu. Díky soli je lepší i absorpce vitamínů. Sůl zvyšuje schopnost soustředit se a chrání ledviny. Zkrátka sůl potřebujeme, abychom přežili, zatímco jsme dosud poslouchali pouze to, abychom přijímali pouze malé množství.
O soli jako o prostředku zvedajícím krevní tlak se mluvilo dlouhá léta. Ale i to je jen velký mýtus. Důkazem jsou např. Korejci, kteří mají jednu z nejvyšších spotřeb soli na světě a přitom je to národ s nejzdravější oběhovou soustavou a nejmenším počtem chorob srdce a cév. Jak omezit sůl v potravě? Není to nic složitého, chce se jenom zamyslet.
Podle některých odborníků je čas, aby se skoncovalo se solí jako naším nepřítelem. Pokud tedy chceme být zdraví a chceme, aby náš organismus fungoval bez problémů.