Cítíte se unaveně? Možná jste přesyceni kyselými potravinami

Zdraví 04. dubna 2019 | 19:34 — Ilona Cílková
Cítíte se unavení a bez života? Možná se dopouštíte některých stravovacích chyb. Za naši únavu totiž velmi často může životní styl a některé potraviny, které způsobují naší únavu, aniž bychom si to uvědomovali.
Dalších 8 fotografií v galerii
Za vaší únavou může být špatný životní styl / Shutterstock

V momentě, kdy je člověk přesycen příliš kyselými potravinami, je tělo unavené. V následujících řádcích vám vysvětlíme, proč to tak je.

Pozor na živočišné bílkoviny

Všechny živočišné bílkoviny mají velmi nízké ph, čili jsou vysoce kyselinotvorné. V momentě, kdy je člověk přesycen příliš kyselými potravinami, jeho tělo je unavené. Dobré je, zavést si bezmasé dny. Ale pozor, to neznamená, že se budete cpát smaženým sýrem s hranolky! Zkuste zvolit některou z luštěnin a k ní přidat celozrnnou obilovinu. Potom pozorujte své tělo. Jak se cítíte v den, kdy konzumujete maso a jak v den, kdy konzumujete luštěniny. V prvním případě, byste si nejraději dali po obědě "šlofíka", ale v tom druhém budete bez pocitu únavy.

S mlékem je to velmi podobné. Na to, abyste vyrovnali ph ve svém těle po jedné sklenici mléka, potřebovali byste vypít 20 sklenic zeleného ječmene. 

Jednoduché cukry

Cukr patří na první místo vykradačů energie. Tak jako maso a mléko, cukr překyseluje organismus, v důsledku čehož vzniká únava a později i degenerativní onemocnění. Jednoduchý cukr se používá na přísun rychlé energie pro organismus, který pohání k výkonu. Je to tak, jako byste v kamnech topili benzínem. Oheň je sice výrazný, ale rychle pomine.  To znamená, že vy sice na chvíli získáte pocit energie, ale ten velmi rychle vyprchá a naopak přijde pocit únavy.

Na druhé straně, při konzumaci celozrnných obilnin se nám do organismu dostávají složité cukry, které se vstřebávají do těla pomalu a zásobují nás energií dlouhodobě. Kromě složitých cukrů nám obiloviny přinášejí do organismu vitamíny, minerály a vlákninu, která je nezbytná pro správnou funkci střev a na jejich pročištění. Rozdíl mezi jednoduchými a složitými cukry je výrazný, proto je důležité zvážit, které z nich budeme preferovat v naší stravě.

Pozor na nesprávnou kombinaci potravin

Posledním, velmi důležitým vykradačem energie je nesprávná kombinace potravin. Lidé míchají na talíři potraviny, které tělo neumí v takových kombinacích zpracovat. A co následuje? Únava. Proto je opravdu velmi důležité sledovat, co jíte. 

A rada na závěr. Zařaďte do svého života pohyb. Je jedno, jestli cvičíte v posilovně, plavete, nebo chodíte na dlouhé procházky. Hlavně se hýbejte! (Dále čtěte: Dlouhodobý stres na nás působí jako jed. Jak se mu úspěšně bránit?).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu