Maminky se opět vracejí k látkovým plenkám. Málokterá ale ví, jak je prát a jak o ně pečovat

Děti 06. srpna 2020 | 16:21 — Helena Malá
Když se na trhu objevily jednorázové pleny, byla to malá revoluce a maminky malých dětí tento vynález přijaly s otevřenou náručí. Jenže poslední roky se staré dobré látkové pleny opět pomalu a jistě derou zpět na výsluní. Pro děti je to pozitivní zpráva, maminky se ale ještě musejí pořádně naučit o látkové pleny správně pečovat. Mnohé z nich se totiž dopouštějí řady chyb.
Další 3 fotografie v galerii
Látkové pleny děti snášejí podstatně lépe než jednorázové / Pixabay

Důvodů, proč maminky opět vzaly na milost látkové pleny, je docela dost. Zde jsou ty nejdůležitější:

  • Jsou finančně výhodnější. Plánujete-li dvě či více dětí, ušetříte desetitisíce korun.
  • Jsou ekologičtější. Jedna tuna těžko rozložitelného odpadu na jedno dítě (za celé plenkové období) hovoří za vše.
  • Jsou pro miminko zdravější. Používáním látkových plenek významně snižujete riziko vzniku plenkové dermatitidy neboli opruzenin a riziko vzniku infekčních zánětů.

Má to i svá ale

Všechna výše zmíněná pozitiva jsou ale vykoupena tím, že se na rozdíl od jednorázových musíte o plenky látkové starat, tedy je prát. Hodně práce vám usnadní, pokud k látkovým plenám používáte také separační pleny. I tak se ale údržbě nevyhnete.

Některé látkové pleny jsou o něco složitější na přebalování (vícevrstvé či klasické čtvercové pleny). Na druhou stranu si dnes už můžete pořídit látkové plenky, které se oblékají úplně stejně jako jednorázové.

Někoho také může od látkových plen odradit vyšší počáteční investice. Ve výsledku ale oproti jednorázovým hodně peněz ušetříte.

Skladování špinavých plen

Jakmile se pro látkové pleny rozhodnete, musíte si pořídit uzavíratelnou nádobu, do které budete špinavé plenky dávat. Někdo nechává plenky v uzavíratelné nádobě ve vodě, aby se nečistoty později lépe vypraly, většinou ale odborníci radí skladovat špinavé pleny na sucho. Pleny totiž pak mají delší životnost. Kdo chce, může hned po přebalení potřít skvrny na plence žlučovým mýdlem, neživočišným citronovým mýdlem nebo do praní přidat sůl na skvrny. 

U větších dětí je dobré silně pročuranou plenku před uložením do kbelíku promáchnout ve vodě, aby se plena co nejdřív zbavila amoniaku, který je v moči obsažený. Amoniak může při dlouhém působení narušit vlákna tkaniny. Dlouho to není poznat, a pak se najednou plena úplně rozsype a udělají se v ní díry. 

Perte ekologicky a šetrně

Až se v uzavíratelné nádobě nashromáždí dostatečné množství plen, můžete se pustit do praní. Aby se pleny dobře vypraly, musí se skutečně prát ve vodě. Zapomeňte proto na eko programy, které počítají s maximální úsporou vody. Pleny se budou v pračce odírat a ještě nebudou pořádně čisté.

Vždy perte v šetrném pracím prostředku. Čím méně vůně a chemie, tím lépe. Zjistěte si tvrdost vody, podle toho potom dávkujte prací prostředek. Příliš moc nebo naopak málo prášku vede k tomu, že pleny nejsou buď dobře vyprané nebo v nich zůstávají usazeniny z přemíry prášku. Oboje pleny ničí.

Ocet je dobrý, ale ne vždy

Někdo do pračky přidává máchadlo nebo ocet, které se vypořádají s případnými zbytky pracích látek. Ale pozor, pokud jste si pořídili bambusové pleny, tyto prostředky rozhodně nepoužívejte. Vždy volte kvalitní ekologický prací prostředek na praní dětského prádla. Jestliže chcete mít plenky krásně bílé, využijte prací prostředek s bělicími složkami například na bázi aktivního kyslíku.

Čeho se vyvarovat

Vyhněte se chemickým rozjasňovačům, které vytvářejí pouze optický klam, a také aviváži. Ta by obalila textilní vlákna a snížila by tak savost plenek. Pleny perte na teplotu, kterou doporučuje výrobce.

Odborníci také nedoporučují na pleny používat mýdlový sliz. Správně zkombinovat vodu, mýdlo a sodu na praní je hotová alchymie. Když poměr nebude perfektní, usazeniny v plenách budou hrozit víc než s běžným pracím prostředkem.

Na topení pleny nesušte

Po vyprání stačí pleny usušit v sušičce nebo na sušáku. Moderní plenky nedávejte usušit na topení, aby se nepoškodily. Venkovní sušení je ideální, sluníčko plenky totiž ještě vybělí a čerstvý vzduch „načechrá“. 

Na druhou stranu pleny nemusíte žehlit. Pokud chcete, můžete, ale není to nutné. Ale dejte pozor na to, že některé pleny se vyloženě žehlit nesmějí. Například ty s patentky, suchými zipy nebo nepromokavou vrstvou. O tom, do kdy je normální nosit pleny a kdy začít dítě učit chodit na nočník, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu