Pozor na nadměrný přísun fluoru v dětství. Může to způsobit nevratné poškození zubů

Děti 15. září 2020 | 08:35 — Helena Malá
Mnozí lidé si jistě pamatují na dobu, kdy děti denně konzumovaly fluoridové tablety, aby měly méně zubních kazů. Jenže jak se ukazuje, fluor je sice pro tělo potřebný, ale všeho moc škodí. Právě dětské zuby jsou totiž velmi citlivé na předávkování fluoridy. A následky mohou být trvalé.
Další 3 fotografie v galerii
S fluorem není radno si zahrávat, dětem může způsobit velké problémy / Depositphotos

Na tom, že plošné podávání fluoridových tablet dětem není ideální, se odborníci shodli už před lety. Je sice pravdou, že fluor je důležitý pro růst kostí i zubů a že zubní sklovinu chrání před působením bakterií, ale každá mince má dvě strany. Dlouhodobý nadměrný přísun fluoru totiž může vést až k takzvané fluoróze, což je nevratné poškození zubní skloviny.

Co je to fluoróza

Fluoróza je onemocnění způsobené nadměrným příjmem fluoridových solí. Fluoróza zubní skloviny způsobuje různá a nevzhledná zbarvení zubů, je způsobena příliš velkým příjmem fluoru, zvlášť v období mineralizace skloviny. Fluoróza způsobuje viditelné, matně bělavé až žlutohnědé nebo hnědé skvrny či proužky na zubech. K příznakům fluorózy kostí patří deformace kostí či známky osteosklerózy a vznik nežádoucích kostních novotvarů. V posledních letech poukazují odborníci i na škodlivý vliv zvýšených dávek fluoridů na vývoj mozku, mentální aktivitu, inteligenci a na rozvoj některých onemocnění (Alzheimerova choroba, autismus).

Pokud vám to tedy vyloženě zubní lékař nedoporučí, třeba proto, že se ve vaší rodinné anamnéze objevuje vysoká kazivost zubů, dobře podávání fluoridových tablet dětem zvažte. A to hlavně v případě dětí mladších čtyř let. V této době jsou totiž dětské zuby a zubní tkáně na předávkování fluoridy velmi citlivé.

Správná dávka je důležitá

V současnosti se za bezpečný denní příjem fluoridů u dospělých i dětí považuje množství 0,05 mg na kilogram hmotnosti těla (rozmezí 0,04 – 0,07 mg/kg/den). Toto množství má minimální výskyt nežádoucích účinků a má prokázaný protikazivý účinek.

Podle odborníků je ale důležité si uvědomit, že do celkového příjmu fluoridů je nutné započítat kromě jejich příjmu z potravin a nápojů i příjem ze spolykaných lokálně podávaných přípravků (např. zubní pasty). Udává se, že děti do 3 let spolykají 50–70 % zubní pasty, dospělí asi 10 %. Proto je vhodné sledovat obsah fluoridů v zubní pastě a respektovat věkové omezení u jednotlivých přípravků. Obsah fluoridů se v zubních přípravcích udává v tzv. ppm (Parts per million – z angličtiny, 1 ppm = 0,0001 %). Všeobecně ppm označuje počet částic na million jiných částic.

Dvojnásobné překročení doporučeného příjmu fluoridů v dětském věku před dokončením vývoje skloviny stálých zubů (zhruba do 12 let věku) zvyšuje riziko postižení zubní skloviny až osminásobně. Několikanásobné navýšení denního příjmu fluoridů významně zvyšuje riziko vzniku chronických komplikací zejména na zubech a kostech. Postiženy však mohou být i další orgány.

Na fluoridovou zubní pastu je dost času

I když je fluor pro člověka důležitý, dětem raději fluoridové zubní pasty hned nepořizujte, radí zubaři. Důležité je dětský chrup pravidelně čistit, můžete to dělat i bez pasty. Podle odborníků je vhodné pořídit fluoridovou zubní pastu až tříletým a starším dětem. Klíčové je, aby už po čištění zubů uměly pastu vyplivnout, doba se tak může dítě od dítěte lišit. O tom, kdy začít dětem čistit chrup a jak na to, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu