Dobrá zpráva pro rodiče. Syndrom vyhoření, který pociťují po pandemii především matky, se dá zažehnat několika způsoby

Děti 17. října 2021 | 09:33 — Kateřina Kofroňová
Uplynulý rok a půl byl pro mnohé rodiče velmi náročný. Snažili se zuby nehty udržet svou práci, kterou kvůli zavřeným školám a školkám museli vykonávat z domova, a zároveň byli nuceni v té samé době zajistit i školní výuku či předškolní vzdělávání svým dětem. Když se k tomu přičte i péče o domácnost a zajištění stravy, vedla celková situace k osobnostnímu vyhoření nejednoho rodiče.
Další 3 fotografie v galerii
Mentální zdraví se snižuje s neustálým stresem a fyzickým vyčerpáním / Pexels

Pokud máte děti, jistě máte ještě v živé paměti, jak to v minulém roce probíhalo. Zapnout počítač, udělat něco do práce a jakmile se probudily děti, věnovat se jim, připravit snídani, pomoci jim s distanční výukou, vrátit se k práci, připravit oběd, pomoci dětem s probraným učivem, pověsit prádlo, utřít rozlité mléko, opět se vrátit k práci a tak pořád dokola.

Někteří z nás to zvládli s nadhledem, jiní měli co dělat, aby nepřišli o zdravý rozum. Nekonečné vyčerpání, stres a nestíhání vedlo u mnoha rodičů k tomu, že, mají doteď psychické problémy. Můžeme se jen modlit, aby šíření varianty delta nemělo vliv na letošní školní rok. Pokud se tak ovšem stane, je důležité myslet hlavně na své duševní zdraví a přistupovat k celé situaci trochu jinak.

Říká se, že "mozek a tělo jedno jest", a proto je důležité dbát nejen na svou psychickou pohodu, ale i na tu fyzickou. Uvědomte si, že máte určité množství energie, které když budete dlouhodobě přečerpávat, projeví se to i na stavu vaší psychiky. Zde jsou kroky, které vám mohou pomoci s opětovým získáním mentálního zdraví.

Nebojte se mluvit s doktorem

Pokud cítíte, že nic nestíháte, nic vás nebaví, máte pochybnosti sami o sobě a o celé své existenci, není potřeba to v sobě dusit. Není slaboch ten, který projeví své city, ale naopak ten, který se o nich bojí mluvit. Obraťte se proto na svého praktického lékaře a svěřte se mu se svým problémem. Otevřená diskuse se specialistou, ke kterému vás případně váš lékař odešle, vám jistě uleví. Nevyřeší problém za vás, ale navrhne vám nejsnazší cestu, jak zpátky získat duševní pohodu.

Udržujte sociální kontakty bez dětí

Každá matka a každý otec milují své dítě tak, jak jen mohou. Ovšem na cítění potřeby být někdy také sám se sebou nebo se svými starými přáteli, není nic špatného. S dětmi se dá jen těžko vypnout a srovnat si myšlenky, proto si najděte čas jen pro sebe a pro vaše přátele, abyste se mohli vrátit zpět do starých kolejí a nebýt chvíli mámou nebo tátou. Stačí procházka se psem, jít si zaběhat, hodinu před barákem telefonovat se svou kamarádkou (pokud se nemůžete setkat osobně). Kdo chce být v psychické pohodě, musí se naučit říct dost a udělat si čas jen sám na sebe. Jednou z nejdůležitějších věcí, které udržují vaši mysl zdravou, je občasný lidský kontakt mimo vaše dítě.

Fyzickou aktivitou k mentálnímu zdraví

Pravidelné cvičení je v každodenním kolotoči někdy velmi těžké, ale zdá se být velmi důležitou součástí psychického zdraví. Ačkoliv může být velmi těžké začít cvičit, když vám vaše hlava říká, že nic nemá smysl a na nic nemáte náladu. Ovšem i 15 minut denně může snížit riziko vzniku deprese. Pomoci může i ranní protažení, procházka kolem baráku nebo se jít proběhnout se psem.

Nepodceňujte spánek

Nemyslete si, že když přes den všechno nestihnete, doženete to večer, až děti usnou. Na úkor spánku. To je to nejhorší, co můžete udělat. Nestyďte se za to, že půjdete spát s dětmi. Vyčerpaný člověk potřebuje spánek jako nic na světě. Vyvarujte se také těžké večeře, která by mohla kvalitu vašeho spánku zhoršovat. Dále jsme psali: Dlouhodobá únava je vážný stav, který nezažene silná káva. Bez léčby si s ní jen sotva poradíte.

Zdroj: people.com, pediatrics.aappublications.org.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu