Dlouhodobá únava je vážný stav, který nezažene silná káva. Bez léčby si s ní jen sotva poradíte

Zdraví 23. září 2021 | 07:52 — Kateřina Kofroňová
Chronický únavový syndrom není nic příjemného. Kdo z nás ho zažil, moc dobře ví, jak ovlivňuje náš každodenní život. Jedná se o nemoc relativně mladou a mnoho lékařů ji dokonce vůbec nepovažuje za nemoc. Má ovšem své důvody, jasné příznaky a fungující způsob léčby. Káva ani léky to však nejsou.
Další 3 fotografie v galerii
Současný životní styl klade na lidi vysoké nároky / Pexels

Každodenní a celodenní únava trápí v dnešní době řadu lidí. Možná jste se setkali s názorem, že si máte dát silnou kávu nebo se pořádně vyspat a vše bude dobré. Musíte to přeci zvládnout, všichni to tak mají. Jenže vám káva ani spánek nepomáhá. Spát možná vůbec nemůžete.

Dnešní doba opravdu klade na každého z nás vysoké nároky a dlouhodobý stres a shon vás snadno může zatěžovat natolik, že jste úplně vyčerpaní, bolí vás často hlava, klouby, máte pocit, že nic nestíháte, nic si nepamatujete a celkově máte pocit, že vůbec nejste schopni fungovat. Tak to je jasné znamení, že máte únavový syndrom.

Příčiny únavového syndromu

Občas je potřeba zabrat a pracovat více než jiné dny, občas je také více obíhaček, jindy připravujete dítě na první den ve škole nebo školce, chystáte oslavu narozenin, nebo se blíží Vánoce. Občasný stres a shon tělo zvládne, ale pokud jste v jednom kole každý den, přirozená reakce vašeho těla je, že se sesype a reaguje nekonečnou únavou. Odpočinek si zkrátka vydobývá samo.

Schválně, zkuste si odpovědět na pár otázek:

  • Jste neustále vyčerpaní?
  • Máte potíže se spánkem?
  • Bolí vás klouby a záda?
  • Jste neustále podráždění?
  • Cítíte občas silné bušení srdce?
  • Jste roztržití a máte potíže s pamětí?
  • Třesete se někdy?
  • Míváte zažívací obtíže a nechuť k jídlu?

Pokud převažuje odpověď "ano", měli byste číst dál.

Jak se s únavou vypořádat nadobro

Jako první je nutné zastavit, dopřát si trochu času jen pro sebe a odpočinout si. Musíte si přiznat fakt, že se s vaším tělem něco děje, že volá o pomoc a vy musíte zpomalit. Udělejte si seznam věcí, které je potřeba zvládnout, ale zaměřte se jen na to nejnutnější. Ostatní počká. A hlavně, udělejte si alespoň jedno odpoledne v týdnu jen pro sebe a dělejte to, co máte rádi.

Zařaďte do svého týdne častější procházky, plavání, jógu či jiné oddechové aktivity, u kterých jste v bdělém stavu, ale naplňují vás a odpočinete si u nich psychicky. Sportovní zátěž totiž unaví svaly, ale vyčistí hlavu, což je přesně to, co potřebujete. Navíc vás zbaví ztuhlosti a vrátí vám kondici. Rovněž se zaměřte na zdravou stravu a vyvarujte se rychlého oběda, který doslova zhltnete za dvě minuty. Ve vaší cestě za odpočinkem vám mohou pomoci i vitaminy B2, B3, B5, B6 a B12. Důležité je také doplňovat minerály jako hořčík nebo zinek. V ideálním případě je zařaďte do stravy v podobě ořechů, ovesných vloček, zeleniny, čerstvého sýra, vajec a podobně.

Když únava přetrvává

Chronický únavový syndrom je přirozenou reakcí těla na soustavné a dlouhodobé přetěžování. Únava se může rozvíjet postupně a dlouhodobě a vy si ničeho nemusíte všimnout. Až jednoho dne zjistíte, že se ráno probudíte úplně rozlámaní a dělá vám problém vstát vůbec z postele. Pokud příznaky pociťujete déle než půl roku a nepomáhají výše uvedená opatření, s návštěvou lékaře neotálejte. Může totiž jít i o další onemocnění, jako například spánkovou apnoe, poruchy štítné žlázy či poruchy spánku. Také jsme psali: Důvody, proč vás zrazuje paměť. Jak se výpadkům bránit?

Zdroj: healthline.com, betterhealth.vic.gov.au.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu