Děti se ze škol a školek přesouvají do ordinací pediatrů. Kdyby jedly cibuli, nemuselo to tak být

Děti 25. října 2021 | 07:58 — Kateřina Kofroňová
Ordinace dětských lékařů praskají ve švech, na rozdíl od školek, které jsou často obsazeny sotva z poloviny. Může za to částečně covid-19, který se nejspíš díky vysoké proočkovanosti dospělých v tuto chvíli šíří převážně v mladších kolektivech, ale hlavní příčinou zůstávají každoroční podzimní virózy a nedostatečně silná imunita dětského organismu.
Další 2 fotografie v galerii
Věděli jste, že je cibule přírodním antibiotikem? / Pexels

Za poslední rok a půl utrpěl imunitní systém všech lidí velký útlum, jelikož sociální kontakty předchozí dvě zimy byly omezeny na nutné minimum. A co teprve imunita dětí, které si svou obranyschopnost teprve vytvářejí.

Proto je dobré jejich imunitní systém znovu probudit, nastartovat a neustále podporovat. Zdravá vyvážená strava bohatá na živiny a vitaminy by měla být samozřejmostí, ale věděli jste, že zázraky v tomto oboru umí právě cibule? Pokud vám cenné rady ohledně této potraviny, která je součástí každého druhého jídla, nepředala vaše babička, tak zbystřete zrak a čtěte.

Zásobárna vitaminů

Cibule je bohatá na vitaminy řady B, ale i vitamin C, který tolik potřebujeme v zimním období. Obsahuje ale i celé spektrum bioaktivních enzymů, které ovšem tepelnou úpravou ztrácí na síle. Dále v ní najdete železo, vápník a draslík. Cibule ovšem obsahuje i síru a právě ta dělá z cibule zázračný lék, jelikož má antibiotické vlastnosti.

Domácí lékárnička

Využívání cibule v domácí medicíně není žádnou novinkou. Tento celostní domácí lék existuje již po celá staletí a je pro své léčivé schopnosti využíván a oslavován mnoha kulturami. Má protizánětlivé účinky, zmírňuje bolest kloubů, je skvělá na infekce uší, ale i zažívací potíže. Působí jako antibiotikum, uvolňuje hleny a umí si poradit s řadou běžných onemocnění.

Jak využít cibuli k léčbě

Sirup proti kašli

Lehčí průběh zánětu horních cest dýchacích, ale i počínajícího nachlazení zažene šťáva ze syrové cibule. Dvě lžičky šťávy smíchejte s jednou lžičkou medu a podávejte dítěti po lžičkách, jakmile se příznaky začnou objevovat. Cibulový sirup je sladký, takže dětem nedělá takový problém lžičku polknout. Navíc pomáhá rozpouštět hleny a uleví při kašli.

Pryč s chřipkou

Když jde o zdraví, je občas potřeba něco skousnout. A teď nemluvíme přímo o cibuli, ale jen o její vůni, kterou někteří lidé nemají zrovna v lásce. Natož děti. Ale věděli jste, že jsou léčivé i cibulové výpary? Kdysi se do pokoje nemocného pacienta dokonce na noc pokládaly plátky cibule, které měly údajně schopnost vypořádat se s přítomnými bakteriemi. Zkuste proto vymačkat šťávu z cibule a nechte dítě se zavřenýma očima, aby ji tři minuty inhalovalo.

Zažene začínající nachlazení

Naše babičky měly osvědčený recept. Jakmile někdo začal pokašlávat, nebo ho začalo škrábat v krku, namazaly mu chléb se sádlem a hustě jej posypaly malými kousky cibule. Záleží na věku dítěte, ale obvykle bývá nejlépe tolerován již výše zmiňovaný sirup, který děti snadno polknou.

Pokud má dítě i další příznaky než jen lehké nachlazení, nebo má současně vysoké horečky, navštivte lékaře. Sirup mu nemůže od vysokých horeček pomoci, ale při lehké formě nachlazení usnadní vykašlávání a pomůže od zahlenění.

Zdroj: kidspot.com.au, maminka.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu