Vypadávání vlasů je s příchodem podzimu normální. Pomoci může zdánlivá maličkost

Krása 22. září 2020 | 08:58 — Klára Sanders
Mnoho žen, které na podzim navštěvují kadeřníka, si stěžují na zvýšené vypadávání vlasů. Většinou je to normální jev, kdy se vlasy po létě trochu obměňují. Pokud ale patříte mezi ženy, které zrovna neoplývají bujnou hřívou a zvýšené vypadávání vlasů vás trápí, zkuste dát na naše rady.
Dalších 5 fotografií v galerii
Stav vašich vlasů dokáže odhalit i případné zdravotní komplikace / Depositphotos

Je vědecky spočítáno, že denně každému člověku vypadne přibližně 100 vlasů. Pokud ale při mytí či česání vlasy padají mnohem více, než je obvyklé, je něco v nepořádku.

Podle odborníků je kvalita a zdraví vlasů doslova zrcadlem stavu celého organismu. Vlasy dokáží odhalit nedostatky vitaminů a minerálů v těle, stejně jako začínající nemoc. Jsou totiž poměrně spolehlivou analýzou zdravotního stavu a aktuálního psychického i fyzického rozpoložení. Pokud vám vlasy začnou řídnout nebo nadměrně vypadávat, je třeba problém řešit včas. Křehké vlasy vyžadují speciální péči a někdy pomůže i změna účesu.

Příčiny vypadávání vlasů

Hlavní příčina vypadávání vlasů souvisí s pokožkou hlavy. Kolagen hromadící se kolem vlasového kořínku postupně tvrdne, v důsledku čehož pak dochází ke ztuhnutí vlasového pouzdra – zpomaluje se výživa vlasu a životní cyklus vlasu se drasticky zkracuje. Výsledný tlak na vlasový folikul způsobuje, že křehké vlasy vypadávají mnohem snadněji, což pak vede k předčasnému vypadávání vlasů.

Padání vlasů u žen nebývá většinou tak rozsáhlé jako u mužů a dochází k němu nejčastěji v souvislosti s hormonálními výkyvy. Ženy řeší úbytek vlasů často v období těhotenství a po porodu, kdy je padání vlasů normální, nebo v období menopauzy. Na vině ale může být i dědičnost, špatný krevní oběh, akutní onemocnění, úbytek hmotnosti, vysoká horečka, nedostatek železa, diabetes, poruchy štítné žlázy, stres, specifické poruchy výživy.

Změňte účes

Každodenní nošení pevně utaženého culíku nebo drdolu samozřejmě není tím hlavním důvodem, proč vlasy vypadávají. Pokud jste však zaznamenaly, že vám vlasy vypadávají více než dříve, může být ten pravý čas na změnu vaší stylingové rutiny (alespoň dokud se problém nevyřeší). Změna způsobu, jakým upravujete své vlasy, dá odpočinout vlasovým vláknům od tahu stejným směrem, minimalizuje riziko jejich lámání a zmírní i další extra stres kladený na již tak citlivé vlasy.

Dopřejte křehkým vlasům zvláštní péči

Pokud jsou vaše vlasy křehké, musíte se k nim chovat obzvláště šetrně. Jestliže jste si všimly, že vám vypadává více vlasů než obvykle, vyhněte se přílišnému kartáčování vlasů, které může vlasy tahat. Buďte také šetrné při nanášení šamponu a vždy následně použijte balzám nebo kondicionér ve spreji, aby se vlasy při rozčesávání necuchaly. 

Existují také speciální posilující šampony, které působí proti vypadávání vlasů. Pomáhají zastavit hromadění kolagenu u kořínků vlasů.

Na co si dát ještě pozor

A čemu byste se měly raději vyhnout? Vyvarujte se nešetrného barvení a tepelného ošetření vlasů, jako jsou například trvalá či foukaná. Vlasy byste také neměly příliš pevně stahovat do culíků a copánků. Naopak nechejte vlasy co nejčastěji volně rozpuštěné, čímž předejdete tahání již tak oslabených pramenů. Pokud do práce nosíte pokrývku hlavy nebo helmu, stáhněte vlasy ideálně látkovou nebo plastovou gumičkou. Zmírníte tak tlak na pokožku hlavy a předejdete lámání a třepení vlasů. Pravidelně také obměňujte účes a místo pěšinky, může to pomoci zmírnit tlak na jemné vlasy. Psali jsme také: Chcete-li mít zdravé a krásné vlasy, zahoďte šampony. Metoda No Poo nabírá na popularitě.  

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu