Jste jarní, letní, podzimní či zimní typ? Odpoveď je klíčová pro správný výběr barvy vlasů

Krása 08. března 2021 | 09:35 — Helena Malá
Pokud přemýšlíte o změně barvy vašich vlasů, ale nejste si jisté, jaký odstín by vám nejlépe seděl, pomůže vám typologie pleti. To, jaký jste typ, prozradí barva vaší pleti a očí.
Další 3 fotografie v galerii
Každé ženě sluší trochu jiný odstín vlasů / Pixabay

Existují čtyři základní typy - jarní, letní, podzimní a zimní. Každému z nich pasuje jiný odstín vlasů. Nemusíte se samozřejmě vždy řídit tímto typologickým rozdělením, ale v mnohém vám to určitě napoví a pomůže k dokonalejší barvě vašich vlasů.

Teplé a studené typy

Barevná typologie rozlišuje teplé a studené typy. Do první skupiny patří jarní a podzimní, do druhé pak letní a zimní. Obvykle každá žena tuší, jaký typ je a ví, jaké barvy jí sluší. Obecně se dá říct, že teplému typu více lichotí barvy jako žlutá, žlutavě lososová, oranžová či zelená. Studenému typu svědčí modrá, fialová, modravě lososová a podobně. Teplé typy dávají přednost zlatým šperkům, studené typy zase stříbrným.

Pokud ale tápete, je třeba si všímat i dalších signálů. Hodně o vás prozradí pohled do zrcadla. Nejprve se však vystavte ideálně dennímu světlu a vlasy si stáhněte do culíku. Podívejte se na svou tvář bez jakýchkoliv líčidel.

Jarní typ

Pokud jste jarní typ, máte modré, šedomodré nebo zelené oči, někdy i oříškově hnědé. Vaše pleť je světlá nebo lehce broskvová a dobře se opaluje. Často tento typ žen mívá i dost pih. Rty bývají jemně červené.

Co vám moc nesluší

Jarnímu typu příliš nelichotí hodně tmavé odstíny, naopak je lepší se v tomto případě držet přirozenosti.

Vhodná barva vlasů

Pokud přemýšlíte o změně barvy vlasů, neuděláte chybu, když zvolíte přírodní odstíny od nazlátlé až do měděna. Pasovat vám budou zejména světlé a středně hnědé odstíny. Vyzkoušet můžete i plavou až zlatou blond nebo nazlátlé a medové odstíny až do červena.

Letní typ

Máte bledou až lehce narůžovělou či olivovou pleť, která se dobře opaluje a působí křehkým dojmem? Jsou vaše oči šedé, šedomodré, šedozelené, případně tmavě modré, oříškové či tmavě hnědé? Vaše rty jsou jemně růžové s namodralým podtónem? Pak jste letní typ.

Co vám moc nesluší

Vyvarujte se odstínů, jako je třeba měděná nebo červená. Tyto barvy vám moc slušet nebudou.

Vhodná barva vlasů

Zkuste popelavou, ale i platinovou blond, světle hnědou nebo oříškovou. Sázkou na jistotu jsou prakticky jakékoliv odstíny blond. Pokud nevíte, zda zvolit spíše blond, nebo raději světle hnědou, nebojte se oba odstíny klidně i zkombinovat.

Podzimní typ

Pro podzimní typ je typická pleť béžová až zlatá, meruňková, slonovinová i lehce růžová či s olivovými nádechy. Pihy jsou často po celém těle, kůže se špatně opaluje, spíše se ihned spálí. Podzimní typy mívají zářivé výrazné oči, modré, zelené či hnědé. Rty jsou obvykle sytě červené.

Co vám moc nesluší

Podzimní typ žen by se měl vyhnout tmavé barvě a studeným odstínům.

Vhodná barva vlasů

Pokud chcete být za hvězdu, zvolte hnědé barvy s červenými odlesky, zlatavé nebo měděné odstíny s rudým nádechem, teple medové odstíny, tmavě hnědé se zlatým odleskem.

Zimní typ

Pleť porcelánová nebo s namodralým odstínem, někdy s olivovým podtónem či (ne)zdravě bílá, lehce průsvitná, bez pih a která se velmi dobře opaluje, to vše je typické pro zimní typ. Oči máte zřejmě šedé, šedomodré, tmavohnědé nebo ledově modré a rty červené s lehce namodralým podtónem.

Co vám moc nesluší

Zimní typy mají od přírody tmavé vlasy a ty jim také nejvíce svědčí. Nebarvěte si hlavu na blond a vyhněte se také zlatým odleskům. Pokud přeci jen chcete být blond, tak zachovejte tmavý podklad, aby barva a celkový dojem působil přirozeně.

Vhodná barva vlasů

Vyzkoušejte tmavé barvy, tmavě hnědou, hnědočernou až černou, bordó. Nádech mahagonu nebo hořké tmavé čokolády vám skutečně padne. A pokud potřebujete vaši hřívu pořádně vyživit, dopřejte jí vlasovou masku. Návody na domácí vlasové masky najdete v našem článku zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu