Nechte se ohromit zázračnými účinky avokádového oleje

Krása 30. března 2021 | 08:45 — Klára Sanders
Avokádo zná téměř každý. Avokádový olej až tak známý není, přesto patří mezi velice zdraví prospěšné potraviny. Má skvělé účinky na zdraví, pleť a dokonce i vlasy.
Další 3 fotografie v galerii
Avokádový olej je extrémně univerzální / Depositphotos

Podle mnoha odborníků patří avokádový olej k nejzdravějším olejům na světě. Navíc je jeho velkou výhodou, že je extrémně univerzální. Můžete ho použít do jídla, na pleť, pokožku i vlasy. 

Z čeho se olej získává

Kvalitní avokádový olej se získává lisováním dužiny avokáda. Je tedy jasné, že musí být podobně zdravý, jako je zdravé samo avokádo. Nepatří mezi levné oleje, ale určitě najde doma své využití. A to jak v kuchyni, tak i jako kosmetický přípravek.

Látky obsažené v oleji

Avokádový olej obsahuje mnoho vitaminů. Mezi jinými A, C, B1, B2, B6, D, E a K. Dále různé minerály, zvlášť draslík, hořčík, fosfor, mangan, měď, selen, sodík, vápník, zinek a železo. Má v sobě též kyselinu listovou a pantothenovou a antioxidanty. Pro většinu lidí je velmi prospěšný. Pozor si musí dát jen pacienti, kteří mají omezen příjem některého z výše uvedených prvků z důvodů nemoci.

Využití v kuchyni a účinky

Avokádový olej využíváme jako olej do polévek, salátů, omáček, na těstoviny a všude tam, kde nedochází k tepelným úpravám pokrmů. Avokádový olej udržuje v pořádku vaše cévy. Působí preventivně na celou řadu nemocí už proto, že je dobrým zdrojem látek, které zvyšují imunitu. Působí jako prevence rakoviny, ale také při řešení problémů s prostatou, pomáhá cukrovkářům a jako mnohý jiný správný olej řeší i potíže se zácpou.

Využití v kosmetice

Avokádový olej má mimořádně dobré účinky na pokožku. Pomáhá udržovat její pružnost, takže soustavná péče pomocí tohoto oleje má silně omlazující účinek. Obzvlášť je ceněn účinek proti vráskám, ale i v místech, kde je kůže ochablá.

Další oblastí využití jsou i různé kožní nemoci. Avokádový olej ocení lidé s lupénkou a ekzémy. Dobře zapůsobí i na pleť, kterou trápí akné.

Pro různé masáže můžeme použít směs avokádového oleje s olejem jojobovým a mandlovým. Masírovat lze nejen obličej, ale i oblast krku a ramen. Avokádový olej je vhodný pro celé tělo, takže jeho použití ve větším měřítku brání spíš finanční aspekt.

Zcela samostatnou kapitolou je vliv avokádového oleje na kvalitu vlasů a pokožky hlavy. Vlasy jsou tímto olejem posilněny. Suché vlasy jsou ošetřeny, jejich konečky se přestávají třepit. Použití je přitom docela jednoduché. Můžete smíchat stejný díl avokádového a olivového oleje. Mírně zahřejte a vmasírujte do pokožky hlavy a do vlasů. Masáž by měla trvat alespoň 15 minut. Pak můžete nechat asi 10 minut působit a následně vlasy umýt. Psali jsme také: Podpořte své zdraví hořčičným olejem. Budete překvapeni, co všechno dokáže

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu