Nemačkejte si pupínky, je to asi to nejhorší, co můžete dělat. Správné čištění pleti je nejdůležitější

Krása 10. května 2021 | 13:23 — Klára Sanders
Zná to téměř každá žena. Objeví se vám na obličeji pupínek, snažíte se ho vymáčknout a najednou máte na obličeji místo malého pupínku obrovský krvavý kráter. Je to asi to nejhorší, co můžete s pupínkem udělat.
Další 4 fotografie v galerii
Rýpání pupínků nic dobrého nepřináší / Depositphotos

Málokterá žena má opravdu dokonalou pleť. Na vznik pupínků má vliv i stres, citlivé období nebo špatná strava. Jenže pokud neodoláte a začnete si je násilně mačkat, je to to nejhorší, co můžete udělat. Jediné, co tím podle lékařů i řady kosmetiček docílíte, je to, že se bude pleť z takového zákroku vzpamatovávat mnohem déle. O tom, že si pleť mechanicky poškodíte, ani nemluvě. 

Ještě horší situace nastane ve chvíli, kdy se rozhodnete mačkat si hluboký pupínek. To vám potom na tváři může zůstat skutečně hluboký krvavý kráter, který vám bude obličej nehezky hyzdit poměrně dlouho, protože se jen obtížně hojí. Navíc může v kůži zanechat spoustu malých jizviček, a tak můžete mít "památku" na celý život. A pokud si do něj zanesete infekci, je situace ještě mnohem komplikovanější.

Správné čištění pleti je nejdůležitější

Každý odborník vám řekne, že než abyste si denně rýpaly necitlivě v obličeji, uděláte pro svou pokožku lépe, pokud si ji začnete pravidelně čistit. Vaše kůže bude bez nánosů špíny lépe dýchat a bude rovněž lépe připravena absorbovat různé krémy a séra. Pleť je třeba si čistit nejen pravidelně, ale i důkladně. Poradíme, jak na to:

Vhodný čisticí přípravek je základ

Jestli jste očistu pleti dosud odbyly jen obyčejným mýdlem a vodou, musíme vám říct, že jste pro sebe maximum rozhodně neudělaly. Mýdlo totiž pleť vysušuje a způsobuje její napínání. Pořiďte si speciální čisticí přípravek v drogerii, nebo ještě lépe v obchodě s přírodní kosmetikou. Přípravek musíte vybírat s ohledem na typ své pleti. Čím méně bude produkt parfemovaný, tím lépe pro pleť. Citlivá kůže může na parfemaci reagovat podrážděním.

Vždy odličujte a čistěte

Obrovské množství žen se dopouští jedné zásadní chyby, kterou si škodí. Nečistí si pokožku jen proto, že se nelíčí. Jenže při čištění nezbavujete pleť jen nánosů líčidel, ale také prachu a dalších nečistot, které na kůži každý den ulpívají. Proto obličej a dekolt denně vyčistěte do hloubky. Jen tak bude kůže opravdu čistá a schopná přijímat účinné látky z krémů. Pokud navíc trpíte akné, je každodenní očista kůže naprosto zásadní.

Pravidelně večer i ráno

A jak má důkladná očista pleti vlastně vypadat? I v tom mnohé ženy chybují. Pokud jste nalíčená, použijte nejprve odličovací mléko nebo gel. Jeho úkolem je zbavit pleť nečistot rozpustných v tucích. Tím to ale nekončí. Pak totiž musíte použít ještě tonikum. Díky němu očistíte kůži od nečistot rozpustných ve vodě a zbavíte pleť vápníku a chloru z kohoutkové vody. Teprve na takto ošetřenou tvář naneste noční krém nebo sérum, jak jste zvyklá.

Tonikum použijte nejen večer, ale také ráno. Během noci se vám pleť zpotila a je plná nečistot z polštáře. Díky ranní očistě bude vaše kůže zregenerovaná a svěží. Po toniku už opět naneste denní krém a případně další líčidla.

Jednou za čas dopřejte pleti zvýšenou péči

Komu na obličeji opravdu záleží, měl by mu alespoň jednou týdně dopřát ještě pleťovou masku. Díky ní pleť perfektně vyživíte a vyčistíte ještě více do hloubky. Hodně práce udělá také peeling. Ten však neprovádějte častěji než třikrát týdně. Psali jsme také: Správný peeling dokáže s vaší pletí téměř zázraky. Vyberte si ten pravý pro vás

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu